Kultúra

FOTO: Moderné nákupné centrum ovládla krása slovenského folklóru

Party boli kedysi najkrajšou a neodmysliteľnou súčasťou svadobného kroja. Vďaka jedinečnej výstave ich môžete obdivovať až do novembra.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Moderné nákupné centrum ovládla krása slovenského folklóru
8
Galéria

Nákupné centrum Central rozkvitlo do krásy slovenského folklóru! Nenechajte si ujsť jedinečnú výstavu originálnych obrazov, ktoré spájajú fotografiu, facepainting a umeleckú maľbu a oživujú krásu slovenského kultúrneho dedičstva.

Slovenské party

Party boli kedysi najkrajšou a neodmysliteľnou súčasťou svadobného kroja, symbolom dospelého slobodného dievčaťa, súceho na vydaj. Ako sa menila doba, menila sa aj móda. Kroje nahradili „princeznovské“ svadobné šaty, aké poznáme z obálok módnych magazínov a party jemné čelenky či závoje.

Tak, ako kroje, aj party sú naším hodnotným kultúrnym dedičstvom. Pre každý región Slovenska bola typická iná parta. Odlišovali sa najmä tvarom, veľkosťou, použitými materiálmi, stužkami a doplnkami.

Krásu a jedinečnosť slovenských párt vám v týchto dňoch ukáže výstava obrazov slovenských párt a vencov v nákupnom centre Central, ktorá vznikla v spolupráci s projektom PARTY v 21. storočí.

Originálne obrazy

„Zámerom tohto projektu je pomocou moderného umenia reprezentovať a spájať kultúru, tradičné hodnoty a históriu Slovákov a atraktívnym spracovaním ich priblížiť aj súčasnej generácii. Výsledkom sú originálne obrazy, ktoré unikátnym spôsobom spájajú fotografiu, facepainting a umeleckú maľbu,“ vysvetľuje organizátor.

Autori projektu doposiaľ vytvorili 50 originálnych obrazov, na ktorých môžete obdivovať 44 párt zo všetkých regiónov Slovenska, ako aj šesť párt zahraničných Slovákov zo srbskej Vojvodiny.

Limitovanú kolekciu obrazov takmer zaniknutých slovenských párt, ktorá je spoločným projektom fotografov Ľubomíra Saba a Zuzany Sénašiovej, etnologičky Kataríny Chabrečekovej, umeleckých maliarok Sarah Avni a Ivany Mintálovej a facepainterov Andrei Ľubockej a Patrika Raga, nájdete na 1. poschodí v priestoroch bývalej prevádzky Carpisa (oproti New Yorkeru), od 7. októbra – 3. novembra, každý deň od 11:00 – 20:00 hod. V priestoroch nákupného centra sú vystavené aj nádherné kroje.

Súčasťou výstavy budú aj moderované prehliadky. Počas výstavy budú prebiehať kurzy, ktoré spájajú tradičné remeslá s folklórnou tematikou. Podrobnosti nájdete TU.

PARTY v 21. storočí v Central
8
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM