Rôzne Správy

S bielou masou bojujú na bratislavských cestách všetky dostupné mechanizmy

Mesto sa snaží zabezpečiť dodatočné kapacity na operatívne nasadenie na kritické úseky. Pri odhŕňaní snehu pomáhajú aj odsúdení z Justičného paláca.

Zdroj: Dnes24.sk

V Bratislave zasahujú momentálne v teréne všetky dostupné mechanizmy, ktoré zabezpečujú pre husté sneženie zjazdnosť ciest. Medzi nimi 43 sypačov nad štyri tony, 11 sypačov do štyroch ton, 60 pracovníkov a s nimi spojená malá technika na zimnú údržbu chodníkov, námestí či priechodov pre chodcov. Uviedlo to hlavného mesto.

Posýpajú a posýpajú…

V pondelok (7.1.) vo večerných hodinách dodávatelia pre mesto vykonali preventívny celomestský posyp, v utorok v skorých ranných hodinách a následne o 8.30 h bol vydaný príkaz na celomestský likvidačný posyp.

„Mechanizmy na základe pokynov a podľa potreby zadávajú likvidačný posyp a pluhujú komunikácie. Situácia s chodníkmi je komplikovanejšia. Kapacity ručných čát, ktoré má mesto zazmluvnené, neumožňujú zabezpečiť odhrnutie všetkých chodníkov počas sneženia. Dodávatelia majú časové limity od šesť do 48 hodín od konca sneženia na ošetrenie všetkých chodníkov v správe mesta,“ spresnil pre TASR bratislavský magistrát.

Pomáhajú aj väzni

Mesto sa snaží zabezpečiť dodatočné kapacity na operatívne nasadenie na kritické úseky a v utorňajších dopoludňajších hodinách opätovne vypomáhajú aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci.

„Situáciu neustále monitorujeme a operatívne reagujeme na požiadavky verejnosti, Dopravného podniku Bratislavy či Krajského dopravného inšpektorátu,“ deklaruje bratislavská samospráva. Pre obyvateľov funguje aj horúca linka pre podnety k zimnej údržbe. K dispozícii je aj horúca linka, na ktorej operátori zasielajú požiadavky verejnosti priamo dispečingu hlavného mesta a dispečingu mestských častí.

Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 7­77 alebo mailom na zima@bratislava.sk. Bratislavčania môžu zároveň prostredníctvom webu http://bit.ly/…a_monitoring kontrolovať pohyb zimných mechanizmov po Bratislave.

Meteorológovia varujú pred snežením

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil pre Bratislavu výstrahu pred snežením na 2. stupeň. Celkovo od rána môže podľa meteorológov napadnúť v hlavnom meste 15 až 18 centimetrov snehu. Výstraha platila do 14. h.

Meteorológovia upozorňujú, že očakávaná výška nového snehu v Bratislave predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb. Meteorológovia zároveň upozorňujú na západnom Slovensku na tvorbu poľadovice a takmer na celom území Slovenska varujú pred snehovými jazykmi závejmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Sneh na bratislavských cestách / Snehová kalamita
16
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM