Správy Samospráva

Bratislava bojuje so snehom: TOP 5 opatrení magistrátu v zápase s kalamitou podľa slov Matúša Valla

Situácia v Bratislave nie je jednoduchá a uvedomuje si to aj primátor Matúš Vallo, ktorý na sociálnej sieti včera zverejnil odpoveď na otázky ohľadom zimnej údržby.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava bojuje so snehom: TOP 5 opatrení magistrátu v zápase s kalamitou podľa slov Matúša Valla
16
Galéria
Zdroj: TASR

Nečudo, že si z nás východniari robia žarty. Boj s bratislavskou snehovou „kalamitou“ už roky pripomína zápas Dona Quichotta s veternými mlynmi. Situácia nie je jednoduchá a uvedomuje si to aj primátor Matúš Vallo, ktorý na sociálnej sieti včera zverejnil odpoveď na otázky ohľadom zimnej údržby.

Zložitá situácia

Matúš Vallo, rovnako ako väčšina obyvateľov Bratislavy, nie je spokojný s tým, ako bola doteraz zabezpečená zimná údržba v meste. „Nevyhováram sa na predchádzajúce vedenie mesta, ani na nešťastnú chodníkovu novelu zákona. Dnes je to len naša zodpovednosť a plne si to uvedomujeme. Máme čo zlepšovať a v rámci možností sa o to všetci snažíme. Nie je to jednoduché, lebo zimnú údržbu máme zazmluvnenú, rozpočtovanú a máme teda len obmedzené možnosti. Navyše Bratislava je ešte stále v rozpočtovom provizóriu, ktoré nám nové výdavky de facto neumožňuje,“ napísal Vallo na sociálnej sieti.

Chodníky v Bratislave patria mestu, mestským častiam a iným správcom. Približne 400 chodníkov však nie je zaradených do siete komunikácií a nikto sa o ne nestará. „Potrebujeme preto vytvoriť spoločný a prehľadný systém všetkých komunikácií vrátane chodníkov podľa svojho správcu a vysporiadať a zaradiť do neho aj tie, ktoré sú dnes nevysporiadané. Na tomto začneme, aj s mestskými časťami, veľmi rýchlo pracovať,“ plánuje Vallo.

Päť opatrení magistrátu v boji s kalamitou

1. HORÚCA LINKA

Na horúcu linku môžu občania nahlasovať kritické úseky chodníkov, ktoré budú prednostne vyčistené. Všetky podnety môžu avizovať počas dní pri zhoršených poveternostných podmienkach na telefónne číslo +421 259 356 7­77 alebo prostredníctvom e-mailu na zima@bratislava.sk.

2. MONITORING MECHANIZMOV

V rámci transparentnosti a verejnej kontroly magistrát zverejnil online monitoring pohybu zimných mechanizmov po Bratislave. Nájdete ho TU.

3. PREDPOVEDE METEOROLÓGOV

Magistrát rokuje so SHMÚ, aby malo mesto k dispozícii presnejšie a aktualizované predpovede počasia, ktoré umožnia lepšie naplánovať celomestské posypy.

4. POSILNENÝ DISPEČING

Pracuje sa na posilnení dispečingu. „Dispečing vydáva pokyny na výjazdy mechanizmov, ale s počtom dispečerov, ktorí sú v jednej smene, nie sme schopní reálne posúdiť a preveriť všetky nahlásené kritické úseky a udalosti. Počet zimných mechanizmov pre cestné komunikácie sa zdá byť dostatočný a celomestské posypy ciest zvládáme, zlepšiť však akútne potrebujeme hlavne reakciu na kritické úseky,“ informuje Matúš Vallo.

5. ODHŔŇAJÚ AJ ODSÚDENÍ

Do odhŕňania snehu sa zapojili aj ľudia vo výkone trestu v Justičnom paláci. Mesto pracujeme na dohode, vďaka ktorej by takto mohli vypomáhať aj počas ďalších kritických dní a situácií.

„Na ilustráciu situácie uvádzam, že len Mesto Bratislava musí ošetriť 1 200 000 metrov štvorcových chodníkov a má na to u dodávateľa zazmluvnených cca 60 ľudí. Takto nastavená údržba chodníkov jednoducho k spokojnosti všetkých nemôže fungovať. Aj preto plánujeme založiť mestský podnik s možnosťou pristúpenia mestských častí, ktorý celú zimnú údržbu mesta prevezme na seba,“ doplnil Vallo.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM