Správy

Zimná údržba tak, ako ju žiada od samospráv štát, je nevykonateľná, zhodujú sa starostovia

Kým starý tzv. cestný zákon ukladal povinnosť odhŕňania snehu bytovým správcom a spoločenstvám, po novom je táto úloha na bremenách obcí.

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba tak, ako ju žiada od samospráv štát, je nevykonateľná, zhodujú sa starostovia
8
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto so svojimi mestskými časťami nebude schopné zabezpečiť zimnú údržbu tak, ako to stanovuje novelizovaný zákon o pozemných komunikáciách. Zhodli sa na tom starostovia sedemnástich mestských častí aj s novým primátorom Matúšom Vallom.

Nový zákon

Zákon od miest a obcí žiada, aby v prípade sneženia odhŕňali sneh aj spred bytových domov. „Štát nám na plecia hodil ďalšiu úlohu bez toho, aby ju financoval. Len pre karloveský rozpočet by to znamenalo zvýšenie nákladov na zimnú údržbu o približne 200-tisíc eur. Štát má nereálne očakávania od miest a obcí, že sneh odhrnú nielen z ciest a chodníkov, ale po novom aj z bezprostredného okolia bytových a rodinných domov,“ upozornila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

„Zo strany mesta aj mestských častí je záujem túto situáciu riešiť. Výsledkom bude snaha, aby nový pán primátor apeloval na vládu. Tá by mala zvážiť platnosť tohto zákona. Vnímame ho za veľmi komplikovaný nielen z hľadiska financovania zimnej údržby, ale aj jej personálneho a technického zabezpečenia,“ vysvetlil predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Jozef Krúpa.

Kým starý tzv. cestný zákon ukladal povinnosť odhŕňania snehu bytovým správcom a spoločenstvám, po novom je táto úloha na bremenách obcí. Vo štvrtok 15. novembra navyše začína zimná pohotovosť v hlavnom meste. „Po nástupe do funkcie vytvoríme krízový štáb s cieľom riešenia aj tejto situácie,“ povedal novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bratislava24.sk informoval Branislav Heldes z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Karlova Ves.

Sneh v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM