Aktualizované KAW Správy Samospráva

Ružinov obvinil developera Prima Parku 2 z "vraždy" stromov. Ten svoj postup obhajuje

V uplynulých dňoch obyvatelia Pošne miestny úrad informovali, že developerská spoločnosť vyrúbava stromy na parkovisku na Jašíkovej.

Ilustračný obrázok k článku Ružinov obvinil developera Prima Parku 2 z "vraždy" stromov. Ten svoj postup obhajuje
4
Galéria
Zdroj: Cresco Ružinov

Bratislavská mestská časť Ružinov podala pre zničenie stromov v lokalite Pošeň trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov porušovania ochrany rastlín a živočíchov a porušovania ochrany stromov a krov. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren. Developer však jeho obvinenia popiera.

Rúbu hlava nehlava?

V uplynulých dňoch obyvatelia Pošne miestny úrad informovali, že developerská spoločnosť CRESCO Ružinov s.r.o. na mieste výstavby projektu Prima Park 2 vyrúbava stromy na parkovisku na Jašíkovej.

„Moji kolegovia z úradu boli na mieste. Zistili, že dva stromy boli vyrúbané legálne, lebo išlo o invazívne dreviny. Na ďalšie nebolo výrubové povolenie. Developer sa tvári, že ich presádza na iný svoj pozemok, čo je diera v zákone. Otázne, ale zrejme legálne,“ povedal Chren s tým, že sa určite nemalo postupovať spôsobom, že oznámenie o presadení bolo doručené v deň výkonu samotných prác.

„Lenže spôsob výberu stromov z pôdy, brutálne odrezanie ich koreňov motorovou pílou na minimálnu dĺžku, presádzanie v nevhodnej dobe, to všetko svedčí o tom, že stromy boli ‚zavraždené‘, nie presadené,“ tvrdí Chren. Zdôvodnil tak, prečo sa samospráva rozhodla podať trestné oznámenie.

Developer vraj postupoval ekologicky

Obvinenia z údajnej protiprávnej činnosti v súvislosti s presádzaním drevín na pozemku budúceho Prima Parku 2 na Jašíkovej ulici developer Cresco Ružinov rázne odmieta.

„Podľa pôvodného zámeru mali byť predmetné dreviny a kry vyrúbané a nahradené náhradnou výsadbou. Avšak s ohľadom na ekológiu sme po zvážení zvolili technicky a finančne náročnejšie riešenie – dreviny a kry určené na výrub sme sa rozhodli zachrániť komplikovanejším presadením. V platnosti pritom zostáva celý rozsah náhradnej výsadby,“ informuje na stránke Prima Parku developer, ktorý o svojom postupe informoval Mestský úrad v Ružinove i Okresný úrad.

Napriek vydanému výrubovému povoleniu zo strany MÚ Ružinov (zatiaľ nie je právoplatné) sa developer rozhodol stromy v danej lokalite zachrániť a presadiť ich na iné miesto. Okrem toho plánuje v plnom rozsahu zachovať aj náhradnú výsadbu.

Celý proces presádzania Cresco Ružinov vopred konzultoval s odbornou firmou. Firma nad presádzaním mala dozor, aj ho priamo na mieste realizovala.

Developer deklaruje, že konal zároveň v súlade s odbornými posudkami i závermi dvoch nezávislých dendrologických prieskumov.

„Mestskou časťou Ružinov vydané výrubové povolenie sa vzťahuje na 5 drevín a 3 kry. Vo všetkých prípadoch ide o tzv. náletové dreviny. V prípade 2 drevín a 1 kra ide dokonca o invázne druhy, ktoré máme v zmysle zákona povinnosť odstrániť. Preto nie je korektné spomínať len parameter vzrastu či zavádzať v počtoch,“ obhajuje sa Cresco Ružinov.

Neinvázne dreviny developer presadil k svojmu projektu Brick Park na Vrútockej ulici. Kry zachoval a presadil v rámci pozemku projektu. Cresco Ružinov čoskoro zverejní aj podrobnú dendrologickú správu o svojom postupe.

Projekt Prima park v Ružinove
5
Galéria
Zdroj: Cresco Ružinov
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM