Eva Sládková Samospráva

Ťažba dreva vo Svätom Jure podľa aktivistov poškodzuje chránené rastliny a živočíchy

Aktivisti z OZ Naše Karpaty sa dlhodobo snažia v lesoch v Bratislave a v okolí zmierniť ťažbu dreva.

Ilustračný obrázok k článku Ťažba dreva vo Svätom Jure podľa aktivistov poškodzuje chránené rastliny a živočíchy
4
Galéria

V hlavnom meste sa to podarilo. Mestské zastupiteľstvo schválilo zonáciu, ktorá v bratislavských mestských lesoch eliminuje ťažbu a umožňuje ich výraznejšie využívanie na rekreáciu. Kúsok za Bratislavou – doslova za humnami – je však situácia diametrálne odlišná.

Mesačná krajina

„V týchto dňoch sa nám naskytol veľmi smutný pohľad. Mesto Svätý Jur sa vrhlo na ťažbu v prírodnej rezervácií Jurské jazero a nenechalo kameň na kameni. Svätý Jur je neslávne známy ako jeden z najväčších drancovačov lesov v Malých Karpatoch. Okolie Bieleho kríža, ktorý patrí pod nich, miestami už teraz pripomína mesačnú krajinu,“ upozornilo OZ Naše Karpaty na svojej facebookovej stránke.

4. stupeň ochrany

Aktivistom sa nepozdáva, že primátor Svätého Jura Šimon Gabura sa nepripojil k memorandu o ochrane lesov, ktoré podpísali desiatky starostov a primátorov z Bratislavského samosprávneho kra­ja.

„Posielali sme mu viacero podnetov na nešetrnú ťažbu zo strany mestskej akciovky I.Svätojurská a.s., napriek tomu nereagoval ani na jeden,“ vraví Jakub Mrva z OZ Naše Karpaty, ktorý je zároveň mestským poslancom Bratislavy a dodáva: „Ide o lokalitu v 4. stupni ochrany a podľa môjho názoru sa touto ťažbou poškodzuje tamojší biotop. Malé Karpaty prichádzajú o chránené rastliny a živočíchy. Tá ťažba je síce pravdepodobne legálna, ale podľa mňa určite nie je morálna.“

Svätý Jur protestuje

V súčasnosti, keď si Bratislavčania a obyvatelia okolitých miest a obcí stále naliehavejšie uvedomujú dopady klimatickej krízy, je mnohým jasné, aká je zeleň dôležitá. O to zarážajúcejšia je neochota aspoň trochu eliminovať ťažbu.

Primátor Svätého Jura však odmieta, že by šlo o drancovanie. K zonácii mesto nepristupuje podľa neho preto, že tamojšie lesy sú dostatočne chránené. „Mesto Svätý Jur má v svojom katastri cca 600 ha lesov osobitného určenia – na rekreáciu (v správe Lesy SR š.p.), približne 480ha chránených území a tiež cca 800 hektárov hospodárskeho lesa. Toto rozdelenie je na pomery Slovenska unikátne a neviem, či aj nie náhodou jediné. Preto zonácia u nás nemá väčší zmysel,“ vraví Šimon Gabura.

Stratené e-maily?

Aktivisti posielali podnety na oficiálny mail primator@svatyjur.sk. Šimon Gabura však tvrdí, že nič nedostal. „Ani mňa osobne, ani mesto oficiálne aktivisti z OZ Naše Karpaty posledné roky neoslovili. Svojím konaním, klamstvami a osočovaním si toto OZ na diskusiu otvorené dvere skôr samo zatvára. Napríklad s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením komunikujeme úplne bez problémov a dokonca sme spolu aj realizovali projekt na obnovu Panónskeho hája v Šúri,“ tvrdí. Podľa primátora aktivisti poslali e-mail ohľadom tejto témy naposledy v roku 2014. Jakub Mrva kontruje, že to nie je pravda a mailov nielen OZ Naše Karpaty poslalo oveľa viac.

Na rade je Inšpekcia

OZ Naše Karpaty sa nemieni vzdať a prizerať sa úbytku lesa. Podalo preto podnet na Inšpekciu životného prostredia. „Mňa, ako primátora, zaujímajú odborné posudky a tiež vydané povolenia. Spomínaný výrub prišla skontrolovať aj Inšpekcia, počkáme si na ich závery a následne sa vyjadríme,“ vraví Šimon Gabura.

Na výsledky netrpezlivo čakajú aj aktivisti. „Prírodu si máme chrániť a nie ju ničiť. Verím, že po tejto našej iniciatíve sa veci konečne pohnú,“ uzatvoril Jakub Mrva.

Ťažba vo Svätom Jure
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM