Eva Sládková Samospráva

Ťažba na Devínskej Kobyle. Lesníkov nezastavil ani vírus

Ani krízová situácia v našej krajine nezastavila výruby v krásnej prírode Devínskej Kobyly.

Ilustračný obrázok k článku Ťažba na Devínskej Kobyle. Lesníkov nezastavil ani vírus
2
Galéria
Zdroj: Michal Jaroš

„Na masíve Devínskej Kobyly sa asi dosť intenzívne ťaží. Od jesene vidno takéto kopy dreva pri rázcestníku Jezuitské lesy. Chápem, že o les sa treba aj starať, ale asi 100 metrov odtiaľ je starší výrub, ktorý zostal len tak bez zalesnenia. Kobyla je krásny kus prírody pár minút nad 4 sídliskami. Treba si ju chrániť,“ napísal Michal do facebookovej skupiny Bratislava a pýtal sa, čo s tým chce mesto robiť.

Záležitosť štátu

Hneď v diskusii pod jeho statusom sa ukázalo, že táto časť lesa nepatrí mestu. „Devínsku Kobylu bohužiaľ neobhospodarujú Mestské lesy, ale Štátne lesy. To, čo vidíte, je ich vizitka,“ odpovedal mestský poslanec Martin Vlačiky.

Aktuálna ťažba na Devínskej Kobyle nie je obrovská a jej cieľom je zabezpečenie bezpečnosti, nie hospodársky zisk. Napísal nám vedúci odboru komunikácie Lesov Slovenskej republiky Pavel Machava.

„V tejto lokalite plánujeme realizovať takzvanú náhodnú ťažbu (spôsobenú škodlivým činiteľom lykokaz jaseňový a vietor v lokalite Devínska Kobyla). Ide o sucháre, chrobačiare a vývraty často aj v blízkosti turistických chodníkov, cyklotrás a lesných ciest, preto v záujme bezpečnosti návštevníkov lesa je potrebné túto náhodnú ťažbu spracovať. Oznámili sme ju na Okresný úrad, ako aj Magistrát Bratislavy. S Magistrátom komunikujeme a plánujeme spoločnú obhliadku priamo na mieste,“ dodal Pavel Machava..

Skrachovaná dohoda

Martin Vlačiky upozornil na to, že mesto sa chcelo so štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky dohodnúť, aby v bratislavských lesoch ťažili menej. Projekt však nepochopiteľne stroskotal.

„Mesto Bratislava najskôr dospelo so štátnym podnikom Lesy SR po pomerne náročných rokovaniach k dohode o tom, na základe akého modelu sa prenastaví budúce hospodárenie v lesnom celku Bratislava. Mesto bolo pripravené na úhradu dohodnutej čiastky za účelom zníženia objemu ťažby, väčšej podpory rekreačnej funkcie lesov a ochrane prírody. 17.2 bolo samotnou ministerkou Matečnou potvrdené, že sú pripravený na podpis dohody. Dohodnuté znenie sme teda zaslali štátnemu podniku, no bohužiaľ po viacerých odkladoch sľúbených termínov napokon zaslal hlavnému mestu odpoveď, že s navrhnutou dohodou nesúhlasí,“ vysvetlil splnomocnenec primátora Bratislavy pre životné prostredie Andrej Kovarik.

Lesy tvrdia niečo iné.

„Vo februári došlo ku podpisu Memoranda. V súčasnosti sa dolaďujú detaily dohody, Lesy SR sú pripravené ju uzavrieť,“ uviedol hovorca štátneho podniku. Na čo sa tak dlho čaká však už neupresnil.

Nová nádej

Výmenou vlády sa všeličo môže zmeniť a urýchliť. Najmä, ak sa ministrom životného prostredia stal Ján Budaj, ktorý je aj mestským poslancom Bratislavy a ekologické témy patrili vždy k jeho prioritám.

„Veríme, že nový predstavitelia rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia budú ústretovejší voči úplne logickej požiadavke hlavného mesta a jeho obyvateľov. Sme tiež presvedčení, že ak štátny podnik Lesy SR, vykonáva svoju činnosť vo verejnom záujme, tak plány ťažby by mali byť automaticky prenastavené. A to aj bez tlaku hlavného mesta a jeho obyvateľov,“ vyslovil nádej Andrej Kovarik.

Prvé personálne zmeny na seba nenechali dlho čakať. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský včera (v stredu) odvolal generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM