Samospráva

Mesto vymenilo svojich zástupcov vo vedení strategických podnikov

Matúš Vallo vysvetlil, že pokým mesto získa výsledky z transparentných výberových konaní na šéfov mestských podnikov, potrebuje mať tieto firmy pod väčšou kontrolou.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vymenilo svojich zástupcov vo vedení strategických podnikov
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Mesto Bratislava vymenilo svojich zástupov v predstavenstvách a dozorných radách v strategických podnikov s majetkovou účasťou hlavného mesta. Ide o Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS), Dopravný podnik Bratislava (DPB), Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) či Metro Bratislava.

Firmy pod kontrolou mesta

Vo štvrtok to odsúhlasili bratislavskí mestskí poslanci. Zároveň zobrali na vedomie zmenu stanov v DPB, OLO a BVS. Menovanie nových predsedov predstavenstiev podľa mesta neznamená, že nastáva automaticky zmena aj na poste riaditeľa podniku.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vysvetlil, že pokým mesto získa výsledky z transparentných výberových konaní na šéfov mestských podnikov, potrebuje mať tieto firmy pod väčšou kontrolou. „Práve preto sme s poslancami našli spôsob, ako dočasne na niekoľko mesiacov kontrolu v predstavenstvách získať a byť pokojní v tom, že kým budeme transparentne vyberať odborníkov, nič sa v tých firmách neudeje. Dokonca sa môžu ešte aj zlepšiť,“ vysvetlil primátor s tým, že sa kompletne vymenili aj dozorné rady v týchto firmách.

Riaditeľ bratislavského magistrátu Ctibor Košťáľ spresnil, že chcú posilniť aj výkon akcionárskych práv mesta v podnikoch a vytvoriť útvar, ktorý sa bude venovať tomu, aby mestské podniky prinášali najvyššiu pridanú hodnotu pre hlavné mesto a jeho obyvateľov.

Noví zástupcovia

Mestské zastupiteľstvo schválilo, aby novým dočasným predsedom predstavenstva BVS bol Boris Masloviec, ktorý má nahradiť Zsolta Lukáča. Novými dočasnými členmi predstavenstva majú byť Vladimír Kollár, Miloslav Hrádek a Henrich Haščák. Novými členmi v dozornej rade BVS sú navrhovaní Martin Kuruc ako jej predseda a ďalej členovia Martin Vlačiky, Roman Lamos, Jozef Krúpa, Peter Cmorej, Jakub Mrva a Michal Radosa. Mesto musí ešte tieto navrhované zmeny predložiť valnému zhromaždeniu BVS.

V DPB, kde je mesto stopercentným akcionárom, bude na čele predstavenstva dočasne stáť Michal Dekánek, ktorý v tejto funkcii nahradí Milana Urbana. Novými dočasnými členmi predstavenstva DPB budú aj Andrej Zikmund a Rastislav Fleško. V dozornej rade DPB boli za zástupcov mesta určení Ľuboš Krajčír, ako jej predseda a ďalej členovia Ján Buocik, Monika Debnárová, Zdenka Zaťovičová, Rastislav Tešovič, Vladimír Dolinay a Alžbeta Ožvaldová.

Dočasnou predsedníčkou predstavenstva v OLO, kde je mesto stopercentným akcionárom, je Anna Vargová. Na poste nahradí Branislava Cimermana. Dočasnými novými členmi predstavenstva firmy sú Andrej Bednárik a Rastislav Antala. V dozornej rade OLO budú za mesto sedieť Milan Vetrák ako predseda a členovia Katarína Augustinič, Lenka Plavuchová, Branislav Záhradník, Gábor Grendel, Tomáš Korček a Ján Mazúr.

Vo firme Metro Bratislava má byť novým dočasným predsedom predstavenstva spoločnosti Drahan Petrovič, ktorý má nahradiť Vladimíra Micháleka. Novými dočasnými členmi predstavenstva sú navrhovaní Albín Mráz a Peter Guttman. V dozornej rade firmy budú po novom za mesto sedieť Rastislav Tešovič, Peter Pilinský, Jozef Uhler a Jana Polačiková. Tieto zmeny musí mesto ešte predložiť valnému zhromaždeniu firmy. Dočasní šéfovia predstavenstiev sa podľa mesta nemôžu zapojiť do transparentného výberového konania na nové predstavenstvá mestských firiem. Mesto tvrdí, že o tom, či na svojich postoch zostanú súčasní riaditelia mestských podnikov, môžu rozhodnúť valné zhromaždenia alebo nové dočasné predstavenstvá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM