Rôzne

Mesto predstavilo unikátnu zelenú strechu na Domove seniorov Archa na Kramároch

Ide vôbec o prvý projekt zelenej strechy na budove, ktorá je vo vlastníctve hlavného mesta. V čom je takáto strecha unikátna?

Ilustračný obrázok k článku Mesto predstavilo unikátnu zelenú strechu na Domove seniorov Archa na Kramároch
9
Galéria

Bratislava sa po novom môže popýšiť zelenou strechou v Domove seniorov Archa na Kramároch, ktorá predstavuje ďalší zo série úspešne zrealizovaných projektov Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. S realizáciou sa začalo v marci a projekt bol dokončený koncom apríla.

Výhody zelenej strechy

Zelená vegetačná strecha má oproti bežným strechám viacero výhod. „Má výhody z hľadiska ochrany klímy, znižuje teplotu v budove, zadržiava zrážkovú vodu, znižuje hlučnosť či prašnosť, znižuje energetickú náročnosť vykurovania a je takisto estetickým prvkom v prostredí,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Ako ďalej spomenul primátor, magistrát nabáda aj súkromných investorov, ktorí v Bratislave chystajú stavby, aby svoje strechy využili na zriadenie takýchto zelených plôch, ktoré pomáhajú pri zlepšení klímy a života v hlavnom meste.

Pripravujú aj ďalšie projekty

Strechy na budove domova seniorov na Kramároch majú plochu takmer 1 400 metrov štvorcových. „Výhodou strechy je aj to, že sa o ňu nemusíme starať, nie je potrebné ju kosiť, sú tam nasadené sukulenty a drobné rastlinky, ktoré tvoria aj rôzne obrazce,“ prezradila hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad s tým, že mesto by chcelo takéto zelené strechy vytvoriť aj na iných miestach. Podľa Ingrid Konrad magistrát pripravuje podobný projekt na domove seniorov v Lamači.

Vytvorenie vegetačného krytu na strechách budov je jedným z adaptačných riešení, ako zmierniť dopady zmeny klímy v mestách, ktoré sa v dôsledku globálneho otepľovania prehrievajú.

Celkové náklady na zelenú strechu predstavovali 237-tisíc eur, pričom z 85 % bol projekt hradený z nórskych fondov a SR a 15 % bola spoluúčasť mesta.

Zelená strecha na Domove seniorov Archa
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM