Správy

Mesto chce vyhlásiť súťaž na verejné osvetlenie do konca mája

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval, že momentálne dokončujú podklady pre verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce vyhlásiť súťaž na verejné osvetlenie do konca mája
8
Galéria

Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce hlavné mesto vyhlásiť do konca mája. Lehotu na predkladanie ponúk predpokladá do konca augusta a ukončenie verejného obstarávania do konca tohto roka. Ešte tento mesiac chce magistrát zverejniť predbežné oznámenie k súťaži.

Primátor Ivo Nesrovnal podotkol, že cieľom tendra je odstrániť veľký investičný dlh, zabezpečiť modernitu a možnosť smart riešení, energetickú úspornosť a zlepšenie postavenia hlavného mesta v novom zmluvnom vzťahom. „Keď sa začnú zbierať ponuky, mesto bude mať vyhodnocovaciu komisiu, kde plánujeme zapojiť poslancov, odborníkov a špecialistov magistrátu, tá vyhodnotí ponuky, a keď sa vyberie ten najlepší prevádzkovateľ, tak s ním budeme uzatvorená zmluva,“ vysvetlil primátor. Podľa ponuky víťaza sa postupne začne s výmenou svietidiel, stĺpov, kabeláže, so zriaďovaním dátového centra.

Ponuky vyhodnotí komisia

Hlavné mesto deklaruje, že zvolilo transparentný spôsob verejného obstarávania. Komisiu na vyhodnotenie ponúk súťaže budú tvoriť siedmi zamestnanci magistrátu s právom hlasovať, dvaja odborníci v odbore bez práva hlasovania a šiesti mestskí poslanci bez práva hlasovania. „Z hľadiska rozsahu a povahy predmetu obstarávania ide o nadlimitnú zmiešanú zákazku formou verejnej súťaže,“ podotkol Nesrovnal. Podľa neho pôjde o jeden z najväčších tendrov hlavného mesta za posledné obdobie.

V akej výške a na aké dlhé obdobie by mesto chcelo, aby bola zmluva s novým prevádzkovateľom verejného osvetlenia uzavretá, primátor nespresnil. Ako tvrdí, známe by to malo byť v rámci vyhlásenia tendra. „Súťaž ukáže, kto ponúkne najvýhodnejší model pre Bratislavu,“ uviedol primátor.

Moderné osvetlenie

Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, o kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Magistrát uvažuje preto o spolupráci so súkromným sektorom na základe zmluvy o energetických úsporách.

Hlavné mesto je vlastníkom sústavy verejného osvetlenia so 47 664 svetelnými bodmi. Koncom roka 2016 skončila 20 rokov trvajúca zmluva, ktorú malo hlavné mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Na základe dohody medzi Bratislavou a Siemensom však prevádzkuje táto firma verejné osvetlenie do konca roka 2017, s opciou na ďalší jeden rok. Takýto model, ktorý je podľa primátora v súlade so zákonom, bol zvolený do ukončenia verejnej súťaže.

Ilustračný obrázok

Osvetlené priechody pre chodcov
8
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM