ts Samospráva

Verejné osvetlenie za takmer 2 milióny eur bez súťaže

Koncom roka 2016 sa skončila dvadsaťročná zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú malo mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens.

Ilustračný obrázok k článku Verejné osvetlenie za takmer 2 milióny eur bez súťaže
8
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

V decembri minulého roku to vyzeralo tak, že od januára pohltí ulice Bratislavy tma. Mesto totiž nestihlo vyhlásiť súťaž na dodávateľa služieb verejného osvetlenia.

Podľa mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko mesto nebolo v časovej tiesni a malo dostatok času pripraviť otvorenú súťaž. Konanie magistrátu označilo za krajne nezodpovedné.

Budúcnosť osvetlenia

Dočasne situáciu vyriešilo tak, že do výberu nového dodávateľa komplexných služieb verejného osvetlenia v Bratislave prevádzku osvetlenia aj naďalej zabezpečí Siemens. Vzhľadom na to, že nebola vypísaná verejná súťaž, podľa niektorých mesto porušilo zákon o verejnom obstarávaní. Upozornil na to vo svojom blogu aj Juraj Droba, člen občianskej iniciatívy Bratislava INAK.

Zmluvu o úrovni poskytovania služieb so Siemensom uzavrelo mesto na dvanásť mesiacov s možnosťou opcie na ďalších dvanásť mesiacov.

„V čase od ukončenia pôvodnej, viac ako dvadsaťročnej zmluvy, až po výber nového dodávateľa komplexných služieb, bude prevádzka verejného osvetlenia dočasne zabezpečená prostredníctvom Zmluvy o úrovni poskytovania služieb so spol. Siemens. Počas tohto obdobia bude zároveň dochádzať k preberaniu majetku do správy mesta. Ten je v rukách spoločnosti Siemens, ktorá osvetlenie v posledných dvadsiatich rokoch zabezpečovala,“ povedala pre Bratislava24.sk Ivana Skokanová, hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta Bratislava.

„Spoločnosť Siemens plnila zmluvu svojimi kapacitami, bez účasti mesta, ktoré jej za výkony platilo. Súčasťou preberania majetku je zároveň preberanie dokumentácie, či už v oblasti vlastníctva majetku alebo technického stavu osvetlenia.“

Cena za prevádzku

Celková suma za dielo sa mesačne odvíja od počtu aktívnych svetelných bodov, ktorých je podľa spoločnosti Siemens v Bratislave približne 50-tisíc, pričom je podľa magistrátu oproti minulému roku znížená o cenu elektrickej energie, ktorú si mesto Bratislava hradí samo.

Cena prevádzky sa pohybuje na úrovni 158 400 eur s DPH za mesiac, čo predstavuje sumu 1 900 800 eur s DPH ročne.

Výpadky osvetlenia

Bratislavčania sa sťažujú na časté výpadky osvetlenia, na zhrdzavené stĺpy, o ktoré sa nikto nestará. Bratislavská samospráva si minulý rok objednala za 105-tisíc eur bez DPH dôkladnú analýzu mestského osvetlenia. Na základe nej sa rozhodne, čo bude s lampami.

Mesto sa mení, technológie napredujú a zároveň rastú požiadavky na vyššiu kvalitu služieb verejného sektora. Preto je podľa hovorkyne dôležité, aby malo mesto namiesto množstva zastaraných a často aj technicky nevyhovujúcich stĺpov verejného osvetlenia inteligentné body, ktoré okrem svietenia budú plniť aj iné funkcie. Jednoducho, aby boli smart.

Smart svetelné body by mali nielen svietiť, ale napríklad aj pomáhať zbierať údaje potrebné pri parkovaní, vyhodnocovať údaje o stave ovzdušia či situáciu v doprave.

„Zodpovedný politik sa nemá rozhodovať unáhlene a v ťažkých a komplikovaných podmienkach musí riešiť situáciu radšej poriadne ako rýchlo. Preto je potrebné proces verejného obstarávania dôkladne pripraviť, pretože už dnes exituje predpoklad, že nová zmluva bude podpísaná opäť na dlhšie časové obdobie. Poučení z minulosti a z chýb, ktoré sa stali pred podpisom zmluvy, ktorá uplynula na konci roka 2016, preto chceme podklady na verejné obstarávanie pripraviť naozaj dôsledne,“ uviedla na záver hovorkyňa.

Spoločnosť Siemens pre TASR uviedla, že uzatvorila zmluvu s mestom na základe rokovacieho konania. Ako tvrdí, v určitých situáciách je to bežne využívaný spôsob verejného obstarávania, pričom daný postup nemal rozporovať ani Úrad pre verejné obstarávanie.

Osvetlené priechody pre chodcov
8
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM