Správy Samospráva

Petržalský starosta V. Bajan vyzýva primátora na okamžité riešenie verejného osvetlenia

Podľa starostu Petržalky Vladimíra Bajana je verejné osvetlenie v mestskej časti v katastrofálnom stave. Vyzýva preto primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby začal konať.

Ilustračný obrázok k článku Petržalský starosta V. Bajan vyzýva primátora na okamžité riešenie verejného osvetlenia
8
Galéria

Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan vyzýva primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby čo najskôr a bez zbytočného odkladu vyhlásil verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia. „Vyzývam primátora, aby v apríli čo najskôr vypísal súťaž, aby sa situácia dramaticky zmenila a začala sa riešiť. Je neudržateľná,“ vyhlásil Bajan na dnešnom brífingu.

Katastrofálny stav

Poukazuje tiež na žalostný stav verejného osvetlenia, s ktorým sa dlhé roky nič zásadné nerobilo a samospráva ani v súčasnosti neregistruje žiadne rekonštrukcie či údržby verejného osvetlenia. V Petržalke sa pritom nachádza približne 8 800 stĺpov verejného osvetlenia, z toho 3 900 eviduje magistrát ako ohrozené, skorodované a v havarijnom stave.

Bajan v tejto súvislosti zároveň upozorňuje na 160 odpílených stĺpov bez náhrady, napr. na Holíčskej, Budatínskej, Starhradskej, Čapajevovej či na Belinského ulici, kde obyvatelia pri jednej z troch odpílených lámp položili symbolický veniec v zmysle pochovania verejného osvetlenia. Mestu sa v minulom roku podarilo nahradiť okolo 17 stĺpov, tento rok plánuje vymeniť ďalších takmer 70.

Pripravia uznesenie

Zároveň mu nie je vraj jasná ani charakteristika Smart riešení v tejto veci, o ktorých dlhodobo hovorí primátor. „Nakoniec to možno myslel tak, že si budeme svietiť Smartfónmi, lebo iná možnosť nebude,“ podotkol Bajan.

Starosta, ktorý je zároveň aj bratislavským mestským poslancom, sa bude preto spolu s ďalšími poslancami snažiť naformulovať na najbližšom mestskom zastupiteľstve v tejto veci patričné uznesenia. Tie by mali zaviazať primátora na okamžité riešenie neudržateľnej situácie a vypísanie termínu verejnej súťaže.

Problémy aj v iných mestských častiach

Problém s verejným osvetlením totiž podľa neho nemá len Petržalka, ale aj ďalšie mestské časti ako Dúbravka či Vrakuňa. Starosta Vrakune Martin Kuruc hovorí, že by verejné osvetlenie nemalo spravovať mesto, ale mestské časti. S tým ale Bajan nesúhlasí, podľa neho by táto mestská funkcia mala zostať mestu. „Neviem si predstaviť, že by každá mestská časť začala spravovať svoje lampy. Systém musí byť komplexný a musí mať logiku,“ myslí si Bajan.

Ten zároveň vyzval primátora, aby zverejnil analýzy a štúdie o budúcnosti verejného osvetlenia objednané z verejných zdrojov. Je presvedčený, že nie je možné, aby neboli sprístupnené materiály za stovky tisíc eur z verejných zdrojov.

Ilustračný obrázok

Osvetlené priechody pre chodcov
8
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM