Rôzne Správy

Medzi panelákmi sa to hemží deťmi. Ihriská sú však oficiálne uzatvorené

Zodpovední rodičia sú zdesení, koľko detí sa hromadí na ihriskách bez dodržania základných protipandemických opatrení (ruky-odstup-rúško).

Ilustračný obrázok k článku Medzi panelákmi sa to hemží deťmi. Ihriská sú však oficiálne uzatvorené
Zdroj: TASR/AP

Po chladných dňoch prišlo nádherné počasie. Slnečné lúče roztopili zvyšky snehu a zdá sa, že aj posledné kúsky opatrnosti mnohých rodičov. Ak sa prejdete po ktorejkoľvek mestskej časti, medzi domami budete počuť detský smiech a krik. Drobci sa štverajú po preliezačkách, neraz ich na jednu vylieza aj 5 či 6. Obďaleč zas štvorica škôlkarov v tesnom zástupe čaká, kedy prídu na rad na šmýkačku.

Kúsok ďalej od detského ihriska si voľné chvíle kráti partia tínedžerov. Počúvajú hudbu z reproduktora, v ruke cigaretka, medzi nimi fľaša koly. Kto má rúško, je čiernou ovcou. Všetci akoby zabudli, že koronavírus ešte ani zďaleka nezmizol a opatrenia sa neuvoľnili.

Ihriskám sa radšej vyhnite

Viacero podnetov prišlo aj do emailovej schránky Mestskej časti (MČ) Bratislava-Petržalka. Boli najmä od rodičov, ktorí sa k hrajúcim susedom nepridali a hromadenie detí na ihriskách bez dodržania základných protipandemických opatrení (ruky-odstup-rúško) ich priam desí. MČ všetkým, ktorí si nie sú istí, ako to s využívaním ihrísk je, odkazuje, že „detské ihriská sú z dôvodu zákazu vychádzania a zhromažďovania sa oficiálne aj naďalej uzatvorené až do uvoľnenia opatrení nariadených vládou“.

Vzhľadom na vážnosť situácie s ochorením COVID-19 sa na Slovensku návšteva detských ihrísk neodporúča.

„Ďakujeme všetkým zodpovedným rodičom, že obmedzujú návštevu ihrísk na minimum a že v prípade návštevy ihriska zabezpečujú medzi deťmi dostatočný fyzický odstup, nosenie rúšok a použitie dezinfekcie,“ uvádza petržalská samospráva.

Opatrnosť nadovšetko

K opatrnosti vyzýva aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave. „Pobyt na čerstvom vzduchu, najmä pre deti, ktoré trávia doobedie školskými povinnosťami, je na jednej strane vhodné, na druhej strane však chceme zamedziť šíreniu nového koronavírusu a eliminovať „zgrupovaniu“ sa ľudí na jednom mieste," povedala Bratislava24 hovorkyňa RÚVZ BA Katarína Nosálová.

S ohľadom na zložitú epidemiologickú situáciu treba teda podľa RÚVZ BA adekvátne dodržiavať všeobecné hygienické odporúčania (minimalizovať fyzický kontakt medzi deťmi v rámci možností), dodržiavať rozstupy medzi dospelými osobami minimálne 2 metre, nosenie rúšok u dospelých a povinnosť disponovať príručnou dezinfekciou na očistu rúk.

Radšej do prírody

Aj keď je situácia dlhodobo náročná a nikomu sa doma sedieť nechce, vyhnite sa preplneným detským ihriskám a zájdite radšej na prechádzku do prírody. V Bratislave je mnoho miest, kde nebudete medzi kopou ľudí a môžete si dosýta a hlavne bezpečne užívať teplý záver februára.

Môžete si vybrať napríklad niektorý z našich tipov:

Tipy na výlety v prírode

VSTUP NA DETSKÉ IHRISKÁ LEN NA VLASTNÉ RIZIKO ❗️V posledných dňoch ste nám adresovali viacero podnetov poukazujúcich na...

Posted by Petržalka on Thursday, February 25, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM