KAW Rôzne Správy

TIPY na výlet v okrese Malacky: Objavte tajomný hrad v Karpatoch aj farmu plnú zvierat

Malacky a okolie ponúkajú množstvo možností na kratší výlet či turistiku. Po ceste vás čakajú úžasné prírodné scenérie a kopa zážitkov.

Ilustračný obrázok k článku TIPY na výlet v okrese Malacky: Objavte tajomný hrad v Karpatoch aj farmu plnú zvierat
11
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Ak sa v týchto dňoch vyberiete do prírody, nezabúdajte, že je to povolené iba v rámci vášho okresu. A tiež pamätajte na dôležité pravidlo ROR, teda rúško – odstup – ruky.

Marianka – Borinka – Hrad Pajštún

Dĺžka trasy je 4,5 km, musíte sa držať červenej značky.

Počas cesty z Borinky na zrúcaninu hradu Pajštún, ktorá sa nachádza vo výške 486 metrov nad morom, počítajte s väčším prevýšením. Počas cesty natrafíte na altánok, kde si môžete na chvíľu oddýchnuť. Námahu investovanú do strmšieho výstupu vám vynahradí nádherný výhľad zo zrúcaniny. V ideálnom počasí možno dovidieť až na rakúske Alpy. Prvé zmienky o hrade pochádzajú z roku 1273. V minulosti „strážil“ hranicu Uhorska, až kým ho na ruinu v roku 1810 nepremenili napoleonskí vojaci. Hrad zhorel a zrekonštruovaný už nebol.

Pokračovať potom môžete po viacerých trasách:

  • Košarisko (chata) – (zelená značka) – Medené Hámre, ďalej po ceste do Borinky (dĺžka trasy – 18 km)
  • po žltej značke na Dračí Hrádok, ďalej po ceste do Borinky (dĺžka trasy – 11 km)
  • po žltej značke do Stupavy (dĺžka trasy – 8 km)

Stupava – Červený domček – Lozorno

Dĺžka tejto trasy je po zelenej turistickej značke 11 km.

Na konci spomínanej trasy, v blízkosti západných svahov Malých Karpát, v južnej časti Záhorskej nížiny, leží obec Lozorno. Jej bohatú historickú minulosť pripomína niekoľko architektonických pamätihodností a sôch. Z prírodovedného hľadiska je zaujímavá najmä vodná nádrž nad dedinou, z ktorej vyteká Suchý potok a pokračuje krížom cez dedinu.

Náučný chodník na Biofarmu

Biofarma v Stupave je obľúbeným miestom najmä pre rodiny s deťmi. Nájdete tam domáce zvieratá a príjemný relax v prírode. Ak chcete prehliadku hospodárskeho dvora spojiť s prechádzkou, vydajte sa po náučnom chodníku zo Stupavy na Biofarmu.

Trasu prejdete zhruba za hodinu, deti, samozrejme, pomalšie. Začať môžete na Námestí Sv.Trojice v Stupave. Prejdete sa krížom okolo jazera cez zámocký park, zastávku si môžete urobiť pri katovej chodbe (Munkáč), po prejdení Munkáča sledujte na zemi a stĺpoch zelené značky. (Na to, aby ste prešli katovu cestičku, musíte preskočiť malý potok a zohnúť sa v tuneli – kočíky a cyklisti munkáč musia obísť).

Ďalej prejdete novou modernou zástavbou v Stupave, potom okolo cintorína a rímskych vykopávok na lúku nad Stupavou, miniete jazdecký klub, koziu a danieliu farmy a zo zadnej strany sa dostanete na Biofarmu.

Mohlo by vás zaujímať

Zatopená cesta v Medených Hámroch
7
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM