Aktualizované Rôzne Správy

Marián Chudovský už nie je riaditeľom SND. Ministerka kultúry ho odvolala kvôli problémom v divadle

Divadlo sa dostalo pod vedením Mariána Chudovského do veľkej finančnej straty. Laššákova povedala, že nepripustí, aby sa zo SND stal pomaly ekonomicky krachujúci podnik.

Ilustračný obrázok k článku Marián Chudovský už nie je riaditeľom SND. Ministerka kultúry ho odvolala kvôli problémom v divadle
10
Galéria
Zdroj: TASR

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) odvolala generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského. Odvolanie potvrdilo tlačové oddelenie rezortu po stredajšom stretnutí Laššákovej s Chudovským.

SND v červených číslach

Ministerstvo kultúry SR situáciu v SND, ktoré podľa správy o činnosti za prvý polrok 2018 vykázalo stratu 1 036 957 eur, pozorne sleduje. Rezort upozornil, že nejde o prvý prípad, keď je SND v červených číslach, pripomenul výsledok hospodárenia za rok 2015, keď inštitúcia vykázala stratu 656 857 eur.

„Mojím záujmom je, aby SND bola riadne fungujúca a progresívna štátna umelecká inštitúcia. Striktne sa bránim akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej činnosti SND, ale nesmieme pripustiť, aby sa z našej erbovej inštitúcie stal pomaly ekonomicky krachujúci podnik,“ povedala ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Rezort nariadil v SND audit, Laššáková je zároveň pripravená prijať ozdravné opatrenia i vyvodiť personálnu zodpovednosť za súčasný stav.

Podľa medializovaných informácií po tom, čo zamestnanci technických zložiek SND (napríklad maskérky či zvukári) nedostali výkonnostné odmeny, zvažujú štrajk a nová, v poradí 99., sezóna SND je v ohrození.

Manažérska pasivita

Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) mieni, že odvolanie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského bol nevyhnutný krok. "Presvedčili ma o tom predstavy pána Chudovského a hlavne jeho dlhodobá pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND,“ uviedla v mediálnom vyhlásení po rozhodnutí o odvolaní šéfa národného divadla. Zároveň oznámila, že dočasným vedením SND poverila riaditeľa ekonomického a technicko-prevádzkového úseku SND Vladimíra Antalu.

Laššáková deklarovala, že jej záujmom je, aby SND v septembri riadne začalo nadchádzajúcu 99. sezónu. „Dočasne poverené vedenie bude úzko spolupracovať s expertnou radou, kde budú zástupcovia ministerstva kultúry, ale aj zamestnancov SND, aby sme spolu dosiahli zlepšenie a stabilizáciu finančnej situácie v SND,“ dodala ministerka.

Myslí si, že nepochybil

Stretnutie s ministerkou malo byť o možnom riešení súčasnej situácie v SND i financovaní kultúrnej inštitúcie, namiesto dialógu o budúcnosti prišiel odvolací dekrét. Generálny riaditeľ SND Marián Chudovský to uviedol v súvislosti so stredajším stretnutím s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou (Smer-SD), po ktorom rezort oznámil, že Chudovský na svojom poste končí.

„Veril som, že sa aspoň porozprávame o možných riešeniach, ktoré som mal pripravené smerom do budúcnosti a že počkáme minimálne na výsledok auditu, ktorý nariadil rezort kultúry v SND,“ povedal Chudovský. „Moja snaha však stroskotala, dostal som odvolací dekrét,“ dodal končiaci generálny riaditeľ SND o pracovnom stretnutí s ministerkou, ktoré bolo vôbec prvé po nástupe Laššákovej do funkcie v druhej polovici marca 2018.

Chudovský je presvedčený, že vo svojom pôsobení na čele SND nepochybil. „Som hrdý na to, že sme vytvorili koncepčný program, domáce i zahraničné ocenenie sa premietlo do rekordných tržieb. Mali sme pripravené aj projekty do budúcnosti, ktoré mohli budovať dlhodobé renomé a prestíž SND, to sa asi teraz trochu preruší,“ uviedol. Zopakoval, že ak si má SND udržať vysokú umeleckú kvalitu i konkurencies­chopnosť so špičkovými kultúrnymi scénami v Európe, potrebuje vyššie dotácie. „Stále hovorím, že SND, ako aj celá kultúra na Slovensku sú poddimenzované,“ upozornil.

O svojej budúcnosti ešte nerozmýšľa, je však presvedčený, že sa bude venovať divadelnej réžii.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM