Rôzne

To tu ešte nebolo! Dekorácia na javisku SND ohrozuje zdravie a život hercov

Moderné a nevšedné stvárnenie scény opery je určite diváckym prínosom. Až dovtedy, kým začne ohrozovať zdravie hercov účinkujúcich v predstavení.

Ilustračný obrázok k článku To tu ešte nebolo! Dekorácia na javisku SND ohrozuje zdravie a život hercov
5
Galéria

Slovenské národné divadlo (SND) iba nedávno uviedlo premiéru hry Sadko. Rozprávková opera, ktorej námetom je legenda z 12. storočia o hudobníkovi Sadkovi, je naštudovaná skutočne moderne. Na scéne sa objaví napríklad aj veľká televízna obrazovka a niekoľko metrov štvorcových zeminy. Práve spomínaná hlina narobila hercom poriadne problémy.

Nebezpečná hlina

SND muselo včerajšie predstavenie hry Sadko v historickej budove divadla zrušiť. Herci sú totiž v ohrození zdravia.

Divadlo zatiaľ oficiálne stanovisko k situácii nevydalo, denník pluska.sk však priniesol informácie o správe pracovnej zdravotnej služby MIOMED, s.r.o., ktorá zisťovala mieru rizika a ohrozenia zdravia v divadle. V jej správe sa píše, že pôvodcom zdravotných problémov hercov sú koncentrácie pevného aerosólu z rašeliny. Ako Bratislava24.sk potvrdil zdroj zo SND, mnohí herci totiž kašlali a sťažovali sa už počas skúšok Sadka.

Po hline, ktorú doviezli z Belgicka, sa speváci na scéne pohybujú počas predstavenia, niektorí v nej dokonca aj kľačia či ležia.

„Dochádza k nežiadúcemu ohrozeniu zdravia pôsobením plesní, ktoré boli zistené v rámci výkonu merania a sú uvedené v protokole. Okrem nich však, na základe preventívno-lekárskych skúseností dochádza aj k premnoženiu druhov baktérií, ktoré môžu viesť u vnímavých jedincov k alergickým zápalovým reakciám dýchacích ciest a v niektorých prípadoch až k závažnému zápalu pľúc – exogénna alergická alveolitída s možnými trvalými následkami,“ uvádza sa v správe MIOMEDu.

Je teraz na vedení SND, ako sa k problému postaví. Ďalšie predstavenie Sadka je naplánované až na 24. marec. Zostáva veriť, že dovtedy sa problém so zdravie ohrozujúcou hlinou na scéne vyrieši.

Zdroj: YouTube.com
Sadko, opera SND
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM