Správy Samospráva

Maličký škodca dokáže zničiť celé stromy. Samospráva použije chemický postrek

Reč je o ploskáčikovi pagaštanovom, ktorý dokáže spôsobiť až odumretie dreviny.

Ilustračný obrázok k článku Maličký škodca dokáže zničiť celé stromy. Samospráva použije chemický postrek
Zdroj: TASR

Motýlí druh ploskáčik pagaštanový patrí k najrozšírenejším škodcom pagaštana konského. Larválne štádiá ploskáčika spôsobujú veľké škody na drevinách. Príznaky napadnutia na hostiteľovi sa prejavujú poškodením listov, ktoré hnednú a usychajú a preto predčasne opadávajú.

Prvé ošetrenia

Mestská časť Bratislava-Petržalka bude preto v termíne od 19.04.2021 do 26.04.2021 na území mestskej časti realizovať prvé ošetrenie stromov pagaštanov konských proti škodcovi ploskáčikovi pagaštanovému.

„Poškodenie sa objavuje koncom mája. V júli je už obvykle poškodená celá listová plocha. To spôsobuje oslabovanie stromov, pričom ak by sa tento škodca vyskytoval na strome niekoľkokrát po sebe, mohol by spôsobiť až odumretie tejto dreviny,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Ploskáčik pagaštanový má na Slovensku dve až tri generácie. Zistený tu bol v roku 1994, kedy postupne napadol až 97% pagaštanov. Klimatické podmienky našich južných oblastí sú vhodné pre výskyt tohto škodcu a sú priaznivé pre jeho šírenie. Dôležité je poznamenať, že v našich podmienkach ani v iných ekosystémoch nemá prirodzených nepriateľov.

„Druhá polovica apríla a začiatok mája je optimálnym časom na vykonanie ošetrenia proti prvej generácii tohto škodcu, keďže sa začínajú rozvíjať púčiky. V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok sa plánovaný rozsah prác môže predĺžiť. V rámci týchto ochranných prác bude ošetrených 283 kusov drevín na celom území Petržalky. Tieto dreviny inventarizovali zamestnanci referátu zelene ešte v druhej polovici minulého roka,“ uvádza vedúca oddelenia životného prostredia mestskej časti Daniela Vašková Kasáková.

Chémia

Chemický postrek bude realizovať odborník spôsobilý na vykonávanie dezinsekčných prác. Aplikované budú legislatívne schválené prípravky, ktoré sú šetrné k ľuďom, majú najnižší negatívny vplyv na životné prostredie, pričom si zachovávajú vysokú účinnosť. Predpokladaný termín aplikácie druhého chemického postreku v mestskej časti je koniec júna. Bližšie informácie budú zverejnené na webovej stránke a ďalších komunikačných kanáloch mestskej časti.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM