Eva Sládková Správy Samospráva

Chemické postreky komárov nie sú pre zdravie človeka škodlivé. Tvrdia hygienici

Tento rok tu máme opäť kalamitu komárov, ktorá vyvolala rozporuplné reakcie ľudí. Niektorí nadávajú, iní sa tešia, že máme vo vzduchu menej chémie.

Ilustračný obrázok k článku Chemické postreky komárov nie sú pre zdravie človeka škodlivé. Tvrdia hygienici
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Situácia je natoľko zlá, že aj mnohí ľudia, ktorí sú inak za ekologické riešenia, teraz volajú po chemickom postreku. Ekológovia na magistráte však nechcú ustúpiť. Argumentujú tým, že chránia prírodu, ale aj zdravie ľudí.

Rakovina?

Argumenty, že chemické postreky spôsobujú vážne ochorenia, počúvame a čítame v ostatnom období často, najmä ako reakciu na premnožený výskyt komárov.

„Prinášajú zdravotné riziká, keďže majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť ľudí a karcinogénne účinky. Zároveň sa aplikujú v blízkosti obydlí, čiže práve tam, kde sa koncentrujú ľudia, ktorým môže ublížiť,“ napísal primátor Matúš Vallo na svojom facebooku.

Podľa odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva to však nie je tak.

„V podmienkach Slovenskej republiky sa môžu na profesionálne dezinsekčné zásahy používať iba biocídne prípravky (insekticídy), ktoré sa vo vonkajšom prostredí rýchlo rozkladajú, pričom v koncentráciách, forme a rozptyle používaných pri ich aplikácii proti komárom sa nepovažujú pre človeka za zdravotne nebezpečné,“ tlmočila nám ich stanovisko hovorkyňa Úradu Daša Račková.

Iné živočíchy

Častým argumentom proti chemickým postrekom je aj ničenie iného hmyzu.

„Chemické postreky nie sú selektívne, ničia aj iné dôležité živočíchy a škodia nášmu životnému prostrediu,“ vraví Matúš Vallo.

Tomuto argumentu rozumie aj ekológ, bývalý profesor na Katedre ekológie Prírodovedeckej fakulty Jozef Halgoš. Vraví, že nápad bojovať s komármi ekologickým prípravok BTI nie je nový.

„Bohužiaľ je však účinný len ako prevencia. Nedokáže zabíjať komáre, účinný je len na larvy. Zabiť komáre dokáže len chemický postrek, ten by sa ale musel robiť často a opakovanie,“ vysvetľuje Jozef Halgoš.

Regulácia

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva vítajú, že aj na Slovensku sú stále častejšie snahy o zavedenie v zahraničí už bežne používaných metód s využitím prípravkov proti komárom na báze BTI (Bacillus thuringiensis israelensis), ktoré selektívne hubia larvy komárov a sú neškodné pre iné organizmy. Jedným dychom však dodávajú, že chemické postreky komárov sú pre naše zdravie ešte menej problematické, ako ktorékoľvek inak bežne používané postreky.

„Množstvo týchto látok aplikované v životnom prostredí v súvislosti s reguláciou populácií komárov je v porovnaní s aplikáciou tohto druhu chemických látok pri ochrane rastlín v poľnohospodár­stve, pri ošetrovaní golfových ihrísk a podobne zanedbateľné,“ uzatvára hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM