Marek Kravjar Kultúra

Kultová STOKA opäť na ulici. Dnes hrá naposledy

Opäť sa musia sťahovať. Nezávislé divadlo STOKA, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie alternatívne scény na Slovensku, dostalo vyhadzov.

Ilustračný obrázok k článku Kultová STOKA opäť na ulici. Dnes hrá naposledy
Zdroj: Divadlo STOKA

Divadlo od svojho vzniku v roku 1991 patrí medzi najdôležitejšie umelecké telesá alternatívneho žánru na Slovensku a ocenenia žalo nielen doma, ale aj v zahraničí. Svoju pôvodnú scénu na Pribinovej ulici, kde na jej mieste vyrástlo parkovisko, museli opustiť už v roku 2006. Odvtedy prežívalo divadlo existenčnú krízu a hostilo vo viacerých priestoroch.

Naposledy sa STOKA udomácnila v budove starej Cvernovky. Po niekoľkých sezónach sa ale divadlo musí opäť sťahovať. Dôvodom je výstavba nového rezidenčného projektu s čudným názvom Zwirn.

Dnes sú ale herci na čele s Blahom Uhlárom bezradní a márne hľadajú priestor, kde by mohli tvoriť.

Pomôcť chce mesto aj župa

„Divadlo STOKA patrí už dlhé roky ku kultúrnemu životu k Bratislave a jeho súčasná situácia ma mrzí. Keď sa na nás Blaho Uhlár obráti so žiadosťou o pomoc, budeme hľadať možnosti ako a či vieme s novými priestormi pre toto divadlo pomôct," vyslovil sa hovorca primátora Peter Bubla.

„Županovi Jurajovi Drobovi osobne záleží na tom, aby sa kultúra v Bratislavskom kraji rozvíjala a mala svoj adekvátny priestor. Župa aktuálne nemá vo vlastníctve priestory, ktoré by boli pre divadlo STOKA vhodné, ale budeme sa aj prostredníctvom našich partnerov snažiť nájsť vhodné miesto," tlmočila prísľub pomoci županova hovorkyňa Lucia Forman.

Posledné predstavenie Divadla STOKA s názvom Katastrofa herci zahrajú online dnes, teda 20. mája o 19:00.

„Ešte stále s nami nemôžte byť v divadle a bude to posledné predstavenie, ktoré v "starej“ Cvernovke odohráme, tak Vám ho opäť aspoň odstreamujeme," píšu na svojej stránke na Facebooku.

Lístky si môžete zakúpiť a vysielanie môžete sledovať TU.

Legenda

Legendárny divadelný súbor Stoka vznikol ešte v januári 1991 pod vedením režiséra Blaha Uhlára a výtvarníka Miloša Karáska. Chceli vyplniť chýbajúci priestor na scéne, ktorý by pristupoval k divadelnej tvorbe iným spôsobom.

Stoka spočiatku pôsobila spolu s divadlom GUnaGU v klube Čierny havran v centre Bratislavy. V januári 1992 sa Stoka presťahovala na Pribinovu ulicu, do budovy, ktorá patrila odborárom z Dopravného podniku Bratislava. Mesto Bratislava v roku 1996 ukončilo prenájom budovy odborom dopravného podniku a zadarmo ju prenajalo Stoke. V roku 1997 tu vznikla aj legendárna krčma.

Bratislavský súbor uviedol desiatky premiér a odohral tisícky predstavení.

Súbor bol od svojho vzniku v permanentnom existenčnom ohrození, členovia totiž nedostávali skoro žiadne finančné ohodnotenie. Napriek tomu divadlo a súbor žali úspech. Inscenácia Eo ipso z roku 1994 bola označená viacerými slovenskými kritikmi ako udalosť roka, v roku 1998 bola inscenácia Tváre ocenená na Divadelnej Nitre cenou DOSKY 98 za najlepšiu réžiu a zúčastnili sa mnohých medzinárodných festivalov a v roku 2001 divadlo úspešne vystúpilo na medzinárodnom festivale v New Yorku s inscenáciou Z diaľky (From a Distance).

V roku 2000 sa súbor rozpadol. Odišiel Jozef Chmel, Vlado Zboroň, Zuzana Piussi, Ingrid Hrubaničová a neskôr Laco Kerata. Ľubo Burgr vzápätí založil divadlo SKrat, ktorá doteraz pôsobí v priestore A4 v budove YMCA na Šancovej ulici.

Mladá krv

Z pôvodných členov ostal Blaho Uhlár, Erika Lásková a Lucia Piussi. Divadlo prijalo nových členov. V divadle začala pravidelne vystupovať hudobná skupina Živé kvety.

Stoka prišla o priestory na Pribinovej ulici v roku 2006 a doteraz pôsobili v priestoroch na Košickej ulici.

Hereckými stálicami súboru sú dnes mladí talentovaní herci Michaela Fech, Lenka Libjaková, Braňo Mosný, Tomáš Pokorný a Peter Tilajčík. Režijnú taktovku drží Blaho Uhlár.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM