Samospráva

Ktoré komunitné projekty dostanú peniaze od Nového Mesta?

Bratislavské Nové Mesto by malo v rámci tohtoročného participatívneho rozpočtu podporiť 11 občianskych projektov. Pozrite sa, ktoré dostanú peniaze na rozvíjanie komunity obyvateľov Nového Mesta.

Ilustračný obrázok k článku Ktoré komunitné projekty dostanú peniaze od Nového Mesta?
Zdroj: ZuZu

Boli vybrané spomedzi 18 projektov, miestna samospráva na ich podporu vyčlenila vo svojom rozpočte 40-tisíc eur. „Snažíme sa zapájať ľudí do spolurozhodovania a riadenia mestskej časti a aby cítili spolupatričnosť, že sú súčasťou komunity, ktorá Nové Mesto posúva ďalej. Ako efektívny nástroj sa nám v tomto smere ukázal byť participatívny rozpočet, v ktorom samotní ľudia rozhodujú, na aké projekty pôjdu peniaze,“ uviedol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Vzniknúť by tak mohlo napr. Komunitné a informačné centrum Koliba, ktorého cieľom je zlepšiť informovanosť obyvateľov tejto lokality o veciach verejných a vytvoriť im zároveň priestor na ich vyjadrenie, čo v súčasnosti absentuje.

Centrum by taktiež chcelo socializovať mladé i staršie generácie Kolibčanov, vytvoriť priestor na upevňovanie komunitných vzťahov či organizovať rôzne kultúrno-spoločenské a vzdelávacie aktivity. V podobnom duchu sa nesie aj projekt Aktívny Kramárčan, ktorý zastrešuje lokalitu Kramáre.

Najmä na deti a mládež sa zameriava štúdia Mladá zóna Koliba, ktorá uvažuje o možnom využívaní školských a novomestských priestorov a pozemkov pre voľnočasové aktivity a oddych mladšej generácie.

Čítajte aj: Ako bude vyzerať park Gaštanica na Kolibe? Nové Mesto vyhlásilo súťaž

Rodičom detí vo veku tri až šesť rokov a učiteľom novomestských materských škôl je zasa venovaný vzdelávací projekt Zvedavé deti z dielne Rodinného centra Kramárik. Naopak, na osamelých starších občanov je zameraný projekt prevencie sociálnej izolácie a na skvalitnenie života seniorov.

Cieľom projektu Spolu pre komunitu je revitalizácia verejných priestranstiev v novomestských častiach Ľudová štvrť, Zátišie a Hostinského sídlisko, kde jedným z najväčších problémov sú čierne skládky.

Projekt Ihrisko pre každého navrhuje revitalizáciu parčíka Americká – Račianska, zrevitalizovať by sa mohlo aj ihrisko Skalka na Kolibe, na rohu Hlavnej a Husovej ulice. Opravy by sa mohlo dočkať aj osvetlenie parčíka vo vnútrobloku Kominárska – Šancová.

S dopravou súvisí vzdelávací a osvetový „kurz“ venovaný vodičom a účastníkom cestnej premávky či projekt Cyklodielne 2016 zameraný na poradenstvo v oblasti cyklodopravy, opravy mestských bicyklov či zvýšenie bezpečnosti na cestách.

Projekty sú nízkonákladové návrhy, ktoré neprekračujú sumu 5-tisíc eur. V prípade úspechu ich budú realizovať samotní predkladatelia. Jednotlivé projekty sú predstavené na webovej stránke novomestského participatívneho rozpočtu – www.pr.banm.sk/…rojekty-2016.

Záujemcovia si tu môžu pozrieť aj videovizitky jednotlivých občianskych projektov. V prípade odstúpenia niektorého z účastníkov alebo uvoľnenia ďalších financií rozpočtu mestskej časti sa môžu realizovať aj ďalšie projekty.

Čítajte aj: Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM