Samospráva

Ako bude vyzerať park Gaštanica na Kolibe? Nové Mesto vyhlásilo súťaž

Bratislavské Nové Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávateľa revitalizácie parku Gaštanica na Kolibe.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude vyzerať park Gaštanica na Kolibe? Nové Mesto vyhlásilo súťaž
Zdroj: TASR

Cieľom je zastavenie degradácie ekosystému lesoparku a zachovanie existujúcej zelene, ale tiež vytvorenie oddychovej zóny v mestskom prostredí, informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Hlavným cieľom projektu je predovšetkým ozdravenie a zachovanie jestvujúcej zelene. V parku rastie viac ako 60 jedlých gaštanov, takmer polovica má však kôru napadnutú rakovinou. Genofond vzácneho gaštana jedlého pritom siaha až do obdobia rímskeho osídlenia.

Prečítajte si aj: Výrub stromov v Bratislave pokračuje, vytínať sa bude na Lafranconi

Novou výsadbou sa podľa hovorcu zabráni tiež odplavovaniu a erózii zeminy. Areál parku by tak mal v budúcnosti efektívnejšie hospodáriť s vodou, zadržaniu dažďovej vody by malo pomôcť vytvorenie tzv. svahových zasiakavacích pásov po vrstevniciach. Voda tak bude slúžiť na zavlažovanie parku a nebude stekať do blízkej zastavanej časti.

Súčasťou revitalizácie je tiež vytvorenie oddychovej zóny s lavičkami, altánkom, detským ihriskom, fitness prvkami a tiež výbehom pre psov.

Náklady na revitalizáciu Gaštanice sa odhadujú na 320-tisíc eur. Z toho 225-tisíc eur pôjde z tzv. nórskych fondov, ktoré mestská časť získala v spolupráci s hlavným mestom v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Zvyšok dofinancuje novomestská samospráva z vlastného rozpočtu.

Prečítajte si aj: Ružinovská Hirošima: Nákupný raj je rajom potkanov a bezdomovcov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM