Alexandra Húsková Rôzne

Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia

Na vychýrenom čaji a grilovaných klobásach z Kamzíka vyrástli generácie Bratislavčanov. Aký je príbeh bufetu, ktorý je vraj replikou modelu zo svetovej výstavy Expo v Japonsku?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci je Kamzík „len“ bufet, poznajú ho všetci bez ohľadu na veľkosť peňaženky. Špeciálny čaj, ktorý varia majitelia v obrovskom hrnci, sa teší popularite medzi deťmi i dospelými. Nepohrdnú ním ani ostrieľaní „bikeri“ preháňajúci sa po strmých chodníkoch lesoparku ležiaceho na úpätí Malých Karpát.

Jednoducho a účelne zariadená drevená stavba stojí nad Cvičnou lúkou a uzatvára reťaz bufetov na Kolibe, ako znie názov lesoparku, kde relaxujú Bratislavčania. Postavili ju v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď vo vtedajšom Československu panoval socializmus.

Sympatický objekt je podľa dnešných majiteľov replikou modelu, ktorý niekdajší štátny podnik cestového ruchu Javorina prezentoval na svetovej výstave Expo 1970 v Japonsku.

Prečítajte si aj: Kultová paLacinka chutí už štvrťstoročie

Zásnuby v Kamzíku

Bufet, ktorý nesie rovnaké meno ako vrch Kamzík so známou televíznou vežou, je rodinným podnikom. Majiteľka Mária Šišuláková tu začala pracovať pred vyše tridsiatimi rokmi a dodnes je jeho tvárou. Čipernú dámu možno stretnúť za pultom.

V zime prikuruje do piecky a keď je menej hostí, zastaví sa na kus reči. Podnik má okrem bufetovej časti aj útulnú miestnosť na sedenie pre asi štyri desiatky návštevníkov.

Rodina Šišulákovcov kúpila bufet v roku 1996 a už dvadsať rokov si drží dobré meno. Nezmenilo sa to ani po tom, keď pred pár rokmi prevzal Kazmík majiteľkin syn Dušan Šišulák. „Jednotlivci i páry, ktoré sem chodili v mladosti, dnes prichádzajú so svojimi deťmi,“ hovorí. Na tunajšom menu tak vyrástli viaceré generácie.

Prednedávnom mali v Kamzíku aj romantickú udalosť. Mladí zaľúbenci si tu zorganizovali oficiálne zásnuby. Dôvod? Spoznali sa počas prechádzky a na Kolibe absolvovali i prvé rande.

Kamzíček, Medvedík, Lavína

K špecialitám bufetu patrí grilovaná klobása a nakladaný syr, no nechýba ani klasika, ako sú párky či langoše. „Obľúbené sú aj plnené lokše poctivej domácej výroby. Cesto tvoria z osemdesiatich percent zemiaky,“ prezrádza Dušan Šišulák.

V bufete dostať okrem spomínaného čaju aj čapovanú kofolu a vineu. Na svoje si prídu i milovníci piva. „Ponúkame päť druhov čapovaného piva,“ hlási hrdo majiteľ. Vybrať si možno z 10-, 12-, 14– a 18-stupňového piva. V ponuke je i nealko. „Toto pivo chutí ako za komunistov,“ dodáva s úsmevom.

V zimných mesiacoch sa môžu dospelí zahriať teplými miešanými nápojmi s príznačnými názvami ako Kamzíček, Medvedík, Lavína a Bombardníno. „Horúci nápoj Kamzíček pozostáva z červeného vína, rumu a medoviny. Do Medvedíka pridávame ešte aj rumové hrozienka,“ opisuje Dušan Šišulák.

Prečítajte si aj: Menej áut, viac cyklistov aj väčší komfort pre chodcov. Tak má po novom vyzerať Banskobystric­ká ulica

Bufet Kamzík na Kolibe
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM