Správy Samospráva

Kto pri výrube stromov v Starom Meste pochybil? Samospráva nie, tvrdí starostka

Staré Mesto postupovalo v rámci všetkých konaní súvisiacich s prípadom Drotárskej cesty plne v súlade so zákonom.

Ilustračný obrázok k článku Kto pri výrube stromov v Starom Meste pochybil? Samospráva nie, tvrdí starostka
7
Galéria

Kauza výrubu stromov na Drotárskej ceste zamestnáva aktivistov, samosprávu a bude aj súdy. Včera sme písali o tom, ako sa proti výrubu originálne postavil aj známy moderátor Michal Sabo. Podľa starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej, mestská časť nijako nepochybila. Výrub vyše 80 stromov samosprávu neteší, výrubové konanie však právoplatné bolo, keďže sa voči nemu v minulosti nikto neodvolal.

Podnet pre ministerku

Samospráva zároveň požaduje, aby bola preskúmaná procesnosť celého postupu a aby bol vydaný odkladný účinok rozhodnutia týkajúceho sa stavebného povolenia.

„Je potrebné preveriť, či stavebné povolenie je naozaj nespochybniteľné. Ak sa ukáže, že áno, stane sa stavebné povolenie právoplatným. Pokiaľ by sa však ukázali pochybenia v rámci procesu, ktoré by zneplatnili stavebné povolenie, je ďaleko vhodnejšie, aby stavebník nezačal stavebnú činnosť, lebo môže nastať patový stav pre všetkých,“ povedala Zuzana Aufrichtová.

Poukázala na to, že obyvatelia ešte v roku 2019 podali podnet na preskúmanie procesnosti a správnosti stavebného povolenia, súd sa tým doteraz nezaoberal. Mestská časť preto podala niekoľko podnetov na zistenie právnej bezpečnosti, apeluje tiež na kompetentných, aby začali konečne konať. V tejto súvislosti sa samospráva obrátila aj na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Podaný má byť aj podnet na vydanie neodkladného opatrenia, aby stavebník nemohol s výstavbou začať skôr, ako padne verdikt súdu.

„Neprajeme si, aby sa proces ťahal šesť rokov, vyjadrili sa tri zastúpenia mesta a každé rozdielne. Je to ukážka toho, že sa treba zaoberať stavebným zákonom a zákonmi na úrovni životného prostredia,“ podotkla Aufrichtová poukazujúc na fakt, že v prípade bolo najprv za primátora Bratislavy Milana Ftáčnika vydané nesúhlasné záväzné stanovisko, avšak za jeho nástupcu Iva Nesrovanala boli vydané dve súhlasné stanoviská hovoriace o súlade výstavby s územným plánom mesta.

Včasná reakcia

Starostka zároveň pripomenula, že obyvatelia či rôzne združenia, by mali svoje pripomienky a námietky vznášať včas, keď je na to zákonom stanovený priestor, a nie až po vydaní právoplatných povolení. Vtedy už je podľa nej „neskoro vydobýjať si svoje práva“. Preferuje vecný, zákonný a účinný postup, nie zápas na sociálnych sieťach. Dôrazne odmieta nepodložené očierňovania či obviňovania z nečinnosti.

K tejto veci sa na sociálnej sieti vyjadril aj bývalý starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Zdôraznil, že starosta ako štatutár obce musí konať výhradne v zmysle zákona, a to bez ohľadu na to, čo si o výrube, prípadne stavebnom zámere myslí. Ak žiadateľ všetky zákonné podmienky splní, jeho žiadosti sa musí vyhovieť, v opačnom prípade starosta poruší zákon.

„S výstavbou na Drotárskej ceste som nesúhlasil a urobil všetko preto, aby som jej v zmysle zákona zabránil. Na platné zákony som však bol krátky. Rovnako ako by bol ktokoľvek, kto by sedel na mojej stoličke,“ napísal. Poukázal na potrebu lepšieho nastavenia zákonov či na včaššie prejavenie záujmu zo strany verejnosti.

Stavebná spoločnosť ISMONT sa ohradzuje voči niektorým medializovaným informáciám, ktoré považuje za nesprávne a neúplné. Dôrazne odmieta, že by akokoľvek stála za výrubom. „Hoci výrub vyvolal vlnu nevôle, bol vykonávaný legálne a oprávnenou osobou. Výrub zabezpečovala v súlade s právnymi predpismi spoločnosť ANGKOR WAT, ktorej bol súhlas s výrubom platne udelený mestskou časťou Staré Mesto,“ uviedla Martina Kašubová zo spoločnosti ISMONT.

Povolenie bolo vydané ešte v roku 2015, na čo poukázala aj mestská časť, v prospech spoločnosti ANGKOR WAT boli vydané aj dve stavebné povolenia. „Naša spoločnosť odsudzuje akékoľvek účelové aktivity smerujúce priamo voči našej spoločnosti, ktorá projekt nadobudla v mesiaci január 2021,“ skonštatovala Kašubová, pričom poukázala na fakt, že pozemok je súkromný.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM