KAW Rôzne Správy

Koronavírus: Školy zatvorili, no ihriská a obchodné domy sú plné detí

Niektorí rodičia a deti akoby nechápali, prečo sa školské zariadenia zatvorili. Zdá sa, že voľné dni si mýlia s prázdninami.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Školy zatvorili, no ihriská a obchodné domy sú plné detí
4
Galéria
Zdroj: OZ Petržalské ihriská

Koronavírus zatvoril školy vo viacerých mestách na Slovensku a v Bratislave všetky. Niektorí rodičia a deti však akoby nechápali, prečo toto opatrenie vzniklo. A zdá sa, že voľné dni si mýlia s prázdninami. Na sídiskách v hlavnom meste ste mohli včera (utorok 10. marca) stretnúť hlúčiky tínedžrov, ktorí v tom lepšom prípade posedávali na lavičkách, v tom horšom čakali na svoj spoj do niektorého z obchodných centier.

Radšej v izbe pri mobile

Ministerstvo školstva už v pondelok upozornilo na to, že žiaci by mali dodržiavať špeciálny režim a rozhodne sa nestretávať vo väčších skupinách.

„Režim žiakov má byť prispôsobený tomuto rozhodnutiu. Je dôležité, aby žiaci neprichádzali do kontaktu s veľkým počtom ľudí, aby sa eliminovala prípadná možnosť nakazenia,“ informovala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová.

„My predsa školy zatvárame preto, aby deti ostali doma, aby sme zamedzili ich stretávaniu a možnému šíreniu, nie preto aby mali voľno, chodili na spoločné výlety a zabávali sa,“ zdôraznil premiér Peter Pellegrini.

Ako deti udržať doma?

Výzvy ministerstva a premiéra však vypočuté celkom neboli. Na ihriskách včera džavotali desiatky detí rôzneho veku, tínedžeri sa v skupinkách presúvali mestom. V tom horšom prípade zakotvili aj v reštaurácii či pohostinstve.

Viacerí starostovia obcí či mestské časti upozorňujú na sociálnych sieťach na nepochopenie dôvodu zavretia škôl. „Deti, či študenti sa nám totiž rozpŕchli do krčiem, na súkromné športoviská, skupinkujú sa kade tade po obci… Vytešujú sa z prázdnin? Oni nemajú prázdniny! Je sila vidieť deti po krčmách. Prosím Vás, robme s tým niečo. Teraz potrebujeme Vašu spoluprácu ako hádam nikdy,“ píše na sociálnej sieti starosta Bernolákova Richard Červienka.

Zároveň vyzýva, aby sa rodičia deťom venovali a rozprávali sa s nimi častejšie.

Mamičky na sociálnej sieti pod statusom starostu hneď navrhujú, ako deti doma zamestnať:

„Pripraviť deťom TO DO list, od umývania, cez pranie, po opravu poličiek v pivnici a večer skontrolovať,“ píše Katka.

„Nech si sadnú k pocitačom a nech sledujú, čo sa okolo nás deje a myslím si, že dnešná mladež vie, čo je zodpovednosť v danej situácii,“ dodáva Anna.

Deti na ihriskách
4
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM