Správy Samospráva

Školy a škôlky v Bratislave zatvoria. Obávajú sa koronavírusu

O preventívnom opatrení v dôsledku rizika prenosu nového koronavírusu to po stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta SR uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ilustračný obrázok k článku Školy a škôlky v Bratislave zatvoria. Obávajú sa koronavírusu
Zdroj: TASR

Základné, umelecké i materské školy v Bratislave ostanú od utorka (10. 3.) do pondelka ( 16.3.) týždňa zatvorené. O preventívnom opatrení v dôsledku rizika prenosu nového koronavírusu to po stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta SR uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Nakazená učiteľka

Opatrenie vyplynulo aj z pondelkového oznámenia starostu Ružinova Martina Chrena, ktorý zverejnil na sociálnej sieti status, že u jednej z učiteliek materskej školy na Palkovičovej ulici bol ráno potvrdený nový koronavírus a nie je možné vylúčiť, že neprišlo k infikovaniu ďalších osôb. Vallo na pondelkovom brífingu zároveň oznámil, že ďalšou pozitívne testovanou je aj jedna vodička električky DPB.

Vallo pripomenul doteraz vykonané opatrenia na úrovni mesta i opatrenia vyplývajúce z rozhodnutia štátu. Primátor oznámil, že hlavné mesto uzatvára svoje kultúrne, spoločenské a športové centrá vrátane zoologickej záhrady i zimného štadióna. Vallo takisto vyzval obyvateľov na zvýšené dodržiavanie hygienických opatrení, taktiež zvýšenú pozornosť a starostlivosť o zdravotný stav.

Starostovia rovnako apelovali na ďalších zriaďovateľov a požiadali ich o realizáciu preventívnych opatrení, to isté adresovali i smerom k organizátorom kultúrnych a spoločenských podujatí v hlavnom meste. „V tomto prípade by malo prísť plošné rozhodnutie z úrovne štátu,“ naznačili.

Školy zatvoria aj v Pezinku

Vyučovanie v školských a predškolských zariadeniach v dôsledku rizika šírenia nového koronavírusu dočasne prerušuje aj mesto Pezinok. Nariadenie platí od utorka (10.3.) do 17. marca (vrátane) pre všetky školy a škôlky, ktorých zriaďovateľom je mesto. Samospráva to oznámila na sociálnej sieti.

Po pondelkovom zasadnutí mestského krízového štábu v Pezinku takisto odporučili zriaďovateľom súkromných škôl a škôlok, aby „veľmi dôsledne zvážili prevádzku svojich zariadení na území mesta v spomínanom termíne“.

Na území mesta sa s okamžitou platnosťou rušia až do odvolania všetky športové, kultúrne a iné podujatia organizované alebo spoluorganizované mestom, dočasne zatvoria tiež základnú umeleckú školu, centrum voľného času, mestské kultúrne inštitúcie a športoviská.

V ďalšom okresnom meste v Bratislavskom kraji v Senci rozhodli dočasne o prerušení vyučovania v školách a škôlkach na pondelok a utorok (10.3.), takisto do 13. marca dočasne uzatvorili pre verejnosť Dom sociálnych služieb. Ani v Senci sa z preventívnych dôvodov neuskutočnia mestom plánované kultúrne podujatia.

O dočasnom prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu v školských a mimoškoských zariadeniach i ďalších preventívnych opatreniach rozhodli v uplynulých dňoch v Malackách, v pondelok prijali rovnaké opatrenia i na území hlavného mesta SR Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM