KAW Rôzne Správy

Komáre žerú Bratislavčanov už aj na Kolibe a Železnej studničke. Prečo ich nemohli zlikvidovať?

Magistrát vysvetľuje, že cieľom monitoringu a zásahov nie je úplná eliminácia lariev, ale zníženie výskytu komárov na znesiteľnejšiu úroveň.

Ilustračný obrázok k článku Komáre žerú Bratislavčanov už aj na Kolibe a Železnej studničke. Prečo ich nemohli zlikvidovať?
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

V posledných dňoch sa komáre v Bratislave poriadne vyrojili. Cez víkend napríklad na Železnej studničke nebolo možné prejsť pár metrov, aby ste neutŕžili poriadnu dávku štípancov.

Komáre v záplavových oblastiach

Napriek tomu, že magistrát monitoroval liahniska komárov, nepodarilo sa ich úplne zlikvidovať. Odborní pracovníci robia terénny prieskum od marca približne do konca septembra. „Vykonali sme niekoľko zásahov látkou BTI a jej efekt zaznamenávame v rámci kontroly úspešnosti týchto zásahov,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

V Bratislave žije niekoľko desiatok druhov komárov. Najviac problémov narobia druhy, ktoré sa liahnu v záplavových oblastiach a po povodniach.

„Je to druh, na ktorý sa zameriavame a vďaka našim zásahom je situácia pri Dunaji či Morave zásadne lepšia ako v predošlých sezónach. Za posledný mesiac sme vykonali 14 zásahov v lokalitách, kde sme zaznamenali nadlimitné hodnoty výskytu lariev komárov – Devín, Rača Malé Krasňany, Rusovce, mláky pod Prístavným mostom, Ovsište v oblasti konečnej zastávky MHD, alúvium Moravy, Petržalka pri V. Zemníku, Záhorská Bystrica (vybrané lokality) či Lamač,“ spresňuje Rajčanová.

Hmyz v chránených oblastiach

Najmä po intenzívnych dažďoch sa vyroja druhy komárov, ktoré sa liahnu v priamo na stromoch a na malých vodných plochách, ktoré sa nachádzajú v záhradkárskych oblastiach. „Aj preto zvýšený výskyt komárov zaznamenali najmä ľudia v blízkosti lesných porastov, nie pri rieke. Tieto druhy komárov nevieme našimi zásahmi podchytiť,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Cieľom monitoringu a zásahov nie je úplné zničenie lariev, ale zníženie výskytu komárov na znesiteľnejšiu úroveň. BTI účinne eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov tak neohrozuje zdravie ľudí a nepredstavuje ani záťaž pre životné prostredie.

Kým chemické postreky sa aplikujú už na vyliahnuté komáre, BTI pôsobí preventívne na larvy ešte skôr, ako sa z nich komáre vyliahnu.

V chránených oblastiach sa chemické postreky vykonávať nemôžu. Najmä preto sa na Kolibe a Železnej studničke hmyz vyrojil v hojnom počte.

„Vďaka selektívnosti môžeme BTI používať práve na týchto kľúčových miestach a efektívnejšie tak predchádzať premnoženiu komárov. Prostriedky na báze BTI sú úspešne využívané napríklad aj v prihraničných oblastiach dolného Rakúska. Nie je však možné úplne eliminovať populáciu komárov,“ dodáva Katarína Rajčanová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM