KAW Správy Samospráva

KONEČNE! Čierna stavba pod Mostom SNP zmizne. Čo ju nahradí?

Nekonečný príbeh kritizovanej výstavby pod mostom, ktorý je kultúrnou pamiatkou, sa konečne posunul dopredu.

Ilustračný obrázok k článku KONEČNE! Čierna stavba pod Mostom SNP zmizne. Čo ju nahradí?
5
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Mesto Bratislava sa už dlho zaoberá kritizovanou stavbou pod Mostom SNP na petržalskom brehu Dunaja. Prvé výsledky tohto záujmu sa však prejavili až v týchto dňoch, takmer tri roky po tom, ako drevená konštrukcia bez povolení vyrástla.

Nepovolená stavba

V týchto dňoch sa do skeletu budovy zahryzli pílky a búracie stroje. Nájomca priestorov reštaurácie UFO, spoločnosť Zemegula s.r.o., začal na pylóne Mosta SNP s odstraňovaním nepovolenej stavby vstupného objektu.

Spoločnosť Zemegula s.r.o. v roku 2018 odstránila niektoré pôvodné prvky mosta a bez povolenia začala stavať skelet, ktorý nerešpektoval podmienky Hlavnej architektky Bratislavy a tiež ho nepovolil ani stavebný úrad v Petržalke. Most SNP bol navyše vtedy vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Zámerom stavebníka bolo vybudovať pod mostom cyklistické a turistické centrum, pričom pôvodne malo ísť o riešenie havarijného stavu schodiska na petržalskej strane.

Riešenie hodné kultúrnej pamiatky

„Už počas mojej volebnej kampane som hovoril, že vstupný objekt, ktorého drevený skelet ste dodnes mohli vidieť na petržalskej strane pod Ufom, v tejto podobe na toto miesto jednoznačne nepatrí. Po nastúpení do úradu začali kolegovia s nájomcom rokovať o nahradení tejto stavby vhodným vstupným objektom, ktorý tejto národnej kultúrnej pamiatke prináleží,“ vyjadril sa na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Nové architektonické riešenie nástupu do priestorov na vrchu mostného pylónu bude hlavné mesto podľa slov primátora hľadať architektonickou súťažou návrhov, ktorú pripravuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

„Vzhľadom na to, že Most SNP je národnou kultúrnou pamiatkou, pri príprave súťažných podkladov spolupracuje s orgánom štátnej pamiatkovej ochrany (KPÚ Bratislava). Aj na môj vkus to trvalo príliš dlho. Verím, že výsledok bude o to lepší,“ dodáva na záver Matúš Vallo.

Už počas mojej volebnej kampane som hovoril, že vstupný objekt, ktorého drevený skelet ste dodnes mohli vidieť na...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Wednesday, November 18, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM