Aktualizované Rôzne

Foto: Kritizovaná výstavba pod Mostom SNP má od rekonštrukcie schodiska ďaleko

V projekte sa píše o kultúrno-informačnom centre. Naša redakcia má ale informáciu, že ide o výstavbu eventovej miestnosti pre 500 ľudí s výhľadom na hrad.

Ilustračný obrázok k článku Foto: Kritizovaná výstavba pod Mostom SNP má od rekonštrukcie schodiska ďaleko
10
Galéria

Proti prebiehajúcej stavbe pod Mostom SNP sa zdvihla vlna kritiky. Niektorí obyvatelia i aktivisti ju považujú za nelegálnu a nazývajú to privatizáciou Mosta SNP.

Čierna stavba

Z materiálov k prenájmu pozemkov pre firmu Zemegula, s. r. o., o ktorých rokovalo v minulom i predminulom roku bratislavské mestské zastupiteľstvo vyplýva, že ide o budovanie informačno-turistického centra.

„Keď sme zachytili informáciu, že sa ide riešiť havarijný stav schodiska na petržalskej strane, boli sme naozaj potešení. Spoločnosť Zemegula si tu však s požehnaním hlavného mesta stavia údajne informačno-turistické centrum s rozlohou cez 600 metrov štvorcových,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii za Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja aktivista Miroslav Dragun.

Podľa Draguna nejde o rekonštrukciu, ale o privatizáciu verejného priestoru. O tom, či je vznikajúca stavba na petržalskej strane čiernou stavbu, musí rozhodnúť štátny stavebný dohľad. Ak sa rozhodne, že pod Mostom SNP vyrastá nelegálna stavba, môže prísť návrh na odstránenie stavby a udelenie pokuty.

Kto klame?

K téme sa prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Podľa primátora má stavba ďaleko od toho, čo by považoval za primerané a na prvý pohľad je vidieť, že stavebník išiel nad rámec odporúčaní hlavnej architektky mesta.

„Momentálne mesto zisťuje reálny stav veci a v pondelok dáme bližšie informácie, ako budeme v tejto veci postupovať. Jasné je zatiaľ to, že povolenie na túto stavbu vydal stavebný úrad príslušnej mestskej časti," napísal Nesrovnal.

Naďalej trvá na tom, že hlavné mesto od stavebníka aj napriek výzvam neobdržalo projektovú dokumentáciu, ktorú by mohol niekto preštudovať.

Podľa aktivistu Miroslava Draguna primátor nehovorí pravdu. „Primátor tvrdí, že nemal informácie, a že mu nebola predložená projektová dokumentácia. Vizualizácia vznikajúcej stavby však bola súčasťou predmetného materiálu v roku 2016, keď toto mestskí poslanci schvaľovali. Tí aj primátor už v roku 2016 vedeli, čo tu vyrastie, a teraz sa tvária, že to nie je pravda,“ uviedol Dragun.

Okamžité zastavenie prác

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta Petržalky Vladimír Bajan sa dohodli na štátnom stavebnom dohľade nad ostro kritizovanou výstavbou pod Mostom SNP. Primátor zároveň požiadal stavebníka – spoločnosť Zemegula o okamžité zastavenie prác. Informoval o tom na pondelkovom brífingu.

Štátny stavebný dohľad je podľa Nesrovnala inštitút, ktorý je jediný schopný zistiť oficiálne, čo sa pod Mostom SNP deje. „Chcem, aby bol v celom procese zapojený aj Krajský pamiatkový úrad Bratislava. Zadal som tiež právnikom úlohu vykonať internú analýzu, či postup spoločnosti Zemegula neporušuje nájomnú zmluvu a či je mesto oprávnené ju vypovedať. K tomu sa však vyjadrím, až keď budeme mať výsledky štátneho stavebného dohľadu,“ povedal primátor.

Rozumie rozhorčeniu Bratislavčanov a ako tvrdí, sám ho aj zdieľa. „O tom najnovšom vývoji pod Mostom SNP neboli informovaní oni, ale ani mesto. Máme však páky na to, aby tie veci, ktoré sa tam dejú, boli uvedené na pravú mieru,“ podotkol Nesrovnal.

Zásahy

„Začali sme s rokovania s mestskými poslancami o tom, aby bola spoločnosti Zemegula na tento objekt vypovedaná nájomná zmluva. Aby si mesto plnilo svoje povinnosti a zrekonštruovalo si plošinu na moste samé a dalo ho do stavu, aby ho Bratislavčania mohli aktívne využívať. Nie je možné, aby sa pre potreby súkromnej spoločnosti zaberali verejné priestory,“ dodal Dragun a zároveň vyzval primátora, aby nechal vypovedať predmetnú zmluvu a stavbu odstránil.

Most SNP je momentálne v procese vyhlásenia za národnú kultúrnu pamiatku. Platí naň teda rovnaká ochrana, akoby už bol vyhlásený za pamiatku. Napriek tomu boli v priestore pod mostom na petržalskej strane vykonané veľké zásahy do konštrukcie mosta – nové oceľové piliere spojené so zemou, ako aj napojené priamo na konštrukciu mosta. Zmizlo aj schodisko vedúce z mosta priamo k nábrežiu Dunaja.

Eventová miestnosť

Keď sme sa v januári tohto roku stretli s Patríciou Beláňovou, vtedajšou manažérkou Red Monkey Group, za účelom napísania článku o umiestnení sochy Paparazzi v reštaurácii UFO, prezradila nám niekoľko noviniek, ktoré spoločnosť prevádzkujúca reštauráciu chystá.

Reč bola okrem iného aj o rekonštrukcii schodiska pod mostom. V projekte sa síce píše o kultúrno-informačnom centre, vtedajšia manažérka ale uviedla, že súčasťou rekonštrukcie bude aj výstavba eventovej miestnosti pre 500 ľudí s výhľadom na hrad a bike point pod mostom. Viac nám k projektu nepovedala. Keď sme sa pokúsili skontaktovať sa s Júliusom Beláňom z Red Monkey Group, na ktorého nás odkázala spomínaná bývalá manažérka, na maily nám neodpovedal.

Otázky novinárov ignoruje aj spoločnosť Zemegula.

Prenájom pozemkov

Bratislavskí mestskí poslanci v roku 2016 a v roku 2017 schvaľovali spoločnosti Zemegula, ktorá prevádzkuje reštauráciu, vyhliadku UFO i pláž pri Dunaji, predĺženia prenájmu pozemkov pod Mostom SNP. Hlavným dôvodom žiadosti o predĺženie nájomnej zmluvy bol havarijný stav vstupných priestorov do vyhliadkovej veže UFO.

Poslanci predĺženie nájmu do roku 2039 firme schválili. Jednou z podmienok bolo, že bude vybudované nové cyklistické a turistické centrum, ktoré po kolaudácii bude s celým vstupným priestorom odovzdané do vlastníctva hlavného mesta.

Kritizovaná výstavba pod Mostom SNP
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM