Komunálne voľby

Komunálne voľby sa v Bratislave začali načas a bez problémov

Bratislavčania si vyberajú primátora z 10 kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby sa v Bratislave začali načas a bez problémov
Zdroj: TASR

Komunálne voľby v Bratislave sa začali načas a bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili. Potvrdili to z bratislavskej okresnej volebnej komisie. Bratislavčania si vyberajú v sobotu primátora z desiatich kandidátov, mestských poslancov z 284 uchádzačov, starostov v 17 mestských častiach z takmer 70 kandidátov a miestnych poslancov z 846 kandidátov.

Voľby sú zatiaľ bez problémov

„Máme overené a potvrdené, že všetky okrskové volebné komisie sú v Bratislave otvorené,“ uviedla okresná volebná komisia. Presne o 7:00 hod. otvorili 31 volebných miestností v Dúbravke. „Je to bez problémov,“ uviedla hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová.

Rovnako o bezproblémovom priebehu komunálnych volieb po prvej polhodine informoval aj hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes. „O siedmej sa začalo voliť vo všetkých 30 okrskoch,“ potvrdil. Predseda miestnej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Miroslav Marciš uviedol, že v tejto mestskej časti evidujú v štyroch volebných okrskoch záujem hneď od začiatku.

„Už po otvorení sme zažili nápor voličov, prichádzajú pozitívne naladení,“ konštatoval. Záujem o voľby je aj v Lamači. „Aj tu doterajší priebeh nič nenarušilo,“ uviedla prednostka mestskej časti Michaela Kövári Mrázová o situácii v šiestich volebných okrskoch, v ktorých Lamačania volia starostu mestskej časti, siedmich miestnych poslancov, jedného mestského poslanca a primátora Bratislavy.

Pokojný priebeh

Načas sa podarilo otvoriť aj všetkých 96 volebných okrskov v najväčšej mestskej časti Petržalka. „Všetky volebné okrsky sme otvorili, nezaznamenali sme žiadne komplikácie,“ poznamenala Silvia Vnenková, vedúca oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Priznala však, že tak ako po minulé roky aj tentoraz mala mestská časť pred voľbami problém s nedostatkom členov niektorých okrskových volebných komisií.

„Politické strany majú zo zákona povinnosť niekoho nominovať, ale na to kašlú. Z vonka sa veľa ľudí nehlási, lebo to nie je lukratívna práca. Preto musel opäť situáciu ‚hasiť‘ miestny úrad, a tak sú mnohí úradníci členmi komisií,“ vysvetlila Vnenková. Všetkých 70 volebných okrskov sa podarilo otvoriť aj v Ružinove.

„Všetko je v poriadku, môžete vyzvať ľudí, že môžu prísť voliť,“ podotkla ružinovská hovorkyňa Jana Pôbišová. Rovnako bezproblémová situácia je aj v Starom Meste. „Otvorili sme všetkých 34 okrskov načas,“ uviedla staromestská hovorkyňa Nora Gubková. Bez problémov, komplikácií a výtržností sa podľa hovorcu mestskej časti Mareka Tettingera začali voľby aj v Novom Meste, kde majú 45 volebných okrskov.

Komunálne voľby sa bez komplikácií začali aj v mestských častiach Rača a Vrakuňa, ktoré majú dokopy 37 volebných okrskov. „Nastúpili všetci členovia volebných komisií. Nemáme zatiaľ hlásený problém,“ povedala prednostka Miestneho úradu v bratislavských Podunajských Biskupiciach Eva Janigová.

V hlavnom meste je v 17 mestských častiach dokopy 53 volebných obvodov a 401 volebných okrskov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM