Správy Samospráva

Koľko ZAPLATÍME za odstavenie auta? Zoznámte sa s bratislavským PARKOVACÍM asistentom

Hlavné mesto okrem regulácie parkovania na uliciach pripravuje aj výstavbu parkovacích domov, aby sa zlepšila dostupnosť parkovania na najvyťaženejších sídliskách.

Ilustračný obrázok k článku Koľko ZAPLATÍME za odstavenie auta? Zoznámte sa s bratislavským PARKOVACÍM asistentom
8
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

V októbri 2021 spustí hlavné mesto prvé parkovacie zóny podľa pravidiel mestskej parkovacej politiky – Bratislavský parkovací asistent PAAS. Pôjde o zóny v častiach Rače, Nového Mesta a Petržalky.

Ročné predplatné parkovania pre rezidenta zóny pre jedno auto bude v hodnote 39 eur. V balíku služieb bude zároveň 100 voľných parkovacích hodín na rok, ktoré je možné poskytnúť na parkovanie návštevám, ale aj 2 hodiny parkovania denne v inej zóne za 10 eur ročne.

Jasné pravidlá

Parkovanie bude možné iba na vyznačených miestach. Zavádzanie parkovacej politiky bude postupné. Od októbra začnú platiť prvé vyznačené lokality – v Rači zóna Krasňany, v Novom Meste v časti Tehelné pole a v Petržalke v okolí Einsteinovej. Jednotlivé mestské časti navrhujú ďalšie zóny, v ktorých budeme so zavádzaním regulácie následne pokračovať.

Kontrola

Parkovanie v uliciach Bratislavy po zavedení parkovacej politiky bude kontrolovať skenovacie auto. To zistí, či každé zaparkované vozidlo má rezidentskú kartu alebo uhradenú hodinovú tarifu za parkovanie. Prostredníctvom objektívnej zodpovednosti má každú ulicu s reguláciou parkovania skontrolovať aspoň trikrát za deň. Potvrdil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Zároveň avizoval, že kontrolu parkovania prostredníctvom objektívnej zodpovednosti pilotne vyskúšajú počas júla v Petržalke.

Domáci a návštevníci

Princíp je jednoduchý, rezident zóny bude môcť tam, kde býva, parkovať za 39 eur ročne za prvé auto, čo znamená približne 0,11 eur denne. Naopak návštevník, ktorý v zóne nemá trvalý pobyt, bude musieť vo vymedzenom čase platiť hodinovú sadzbu za parkovanie od 0,50 do 2 eur podľa vyťaženosti zóny.

Platba bude možná cez viaceré existujúce mobilné aplikácie, pre uľahčenie platby bude na informačných tabuliach uvedený QR kód s odkazom na aplikácie. K dispozícii budú tiež parkomaty umiestnené v uliciach a kiosky, ktoré pripravujeme ako sieť partnerských prevádzok, kde bude možná úhrada parkovného na mieste.

Viac o parkovaní v Bratislave

Voľné hodiny

Súčasťou ročného predplatného za parkovanie je zároveň 100 voľných hodín na rok, ktoré budú môcť rezidenti poskytnúť na parkovanie svojim návštevám, či už pôjde o rodinu, priateľov alebo rôzne služby. Obyvatelia, ktorí si rezidentské parkovacie oprávnenie nezakúpia, budú môcť získať 150 voľných hodín pre návštevy.

Za dodatočný poplatok 10 eur na rok získajú rezidenti dve hodiny denne na parkovanie v iných regulovaných zónach s výnimkou zóny s najvyššou tarifou (Staré Mesto). Tie môžu využiť napríklad pri návšteve lekára či úradov. Na hranici zóny bude platiť ročná predplatná parkovacia karta nielen v prislúchajúcej zóne, ale umožní parkovať aj v časti vedľajšej zóny.

Dôležité informácie

Rezidentskú kartu bude od septembra možné získať prostredníctvom formulára a dokladov online zaplatením kartou alebo prevodom a tiež v dostupných klientských centrách v mestských častiach.

Od septembra sa spustí registrácia v prvých zónach, ktoré majú platiť od októbra, čiže v častiach Rače, Nového mesta a Petržalky. Základné informácie nájdete na www.paas.sk. Ak máte otázky, môžete magistrát kontaktovať na paas@bratislava.sk

Parkovacie domy

Okrem samotnej regulácie parkovania na uliciach, pripravuje magistrát aj výstavbu parkovacích domov, aby sa zlepšila dostupnosť parkovania na najvyťaženejších sídliskách. „Obyvateľom sme už odprezentovali parkovacie domy v Novom Meste a v Lamači. V blízkej dobe odprezentujeme ďalšie v Petržalke, Dúbravke, Karlovej Vsi a v ďalších mestských častiach,“ informuje primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

Záchytné parkoviská

Mesto rovnako napreduje aj so záchytnými parkoviskami, aby mimobratislavskí návštevníci mohli ľahšie nechať svoje auto na okraji mesta a do centra sa dostať verejnou dopravou. „Do konca roka spustíme nové záchytné parkovisko na začiatku Rače, pripravujeme ďalšie plochy v Novom Meste a Vrakuni, ale aj v blízkosti vnútorného obchvatu,“ uvádza primátor.

Stalo sa v Bratislave

🅿️ČAS NA PAAS - https://paas.sk V júni 2019 mestské zastupiteľstvo jednohlasne schválilo základné pravidlá celomestskej...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Wednesday, June 30, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM