Rôzne Správy

Knihy konšpirátora Banáša v našej búdke nechceme, tvrdia aktivisti. Teraz čelia vandalizmu

Občianske združenie Kukorelli sa snaží vytvárať komunitu a podporovať ľudí v čítaní kvalitnej literatúry.

Ilustračný obrázok k článku Knihy konšpirátora Banáša v našej búdke nechceme, tvrdia aktivisti. Teraz čelia vandalizmu
5
Galéria

Partia susedov v okolí sídliska 500 bytov v Ružinove založila občianske združenie Kukorelli a rozhodli sa spoločne skrášľovať okolie svojho bývania.

Oáza

„Aktívne žijeme a radi trávime voľný čas tu v parku pri fontáne. Je to naša mestská oáza. Stretávame sa tu ráno, keď venčíme svojich miláčikov, alebo na rýchlu kávu, na obed, keď treba prevetrať seba aj svoje aktívne deti, a podvečer, len tak pre zábavu a relax, otvorení rozhovorom so susedmi, kamarátmi a známymi,“ píšu na svojom facebookovom profile.

Občianske združenie postupne rozširovalo aktivity. Pred pandémiu organizovalo v parku diskusie a rôzne iné podujatia. Pribudla tam aj búdka na knižky, ktorá slúži na výmenu publikácií medzi milovníkmi literatúry.

„Prísny zákaz vkladať akékoľvek knihy od Jozefa Banáša,“ hlása nápis na búde, ktorý niektorých rozosmeje, no tiež jasne vyjadruje postoj občianskeho združenia k takzvaným alternatívnym autorom. Nie všetkým je to však smiešne.

Vyhrážky

„Najprv sa mi vyhrážalo asi 200 psychopatov smrťou, ak tú búdku neodstránime. “Rozkopem ti hlavu keď ťa stretnem.” Potom nám kradli knižky. Kradli a predávali. Minulý týždeň si pán zobral všetky a snažil sa opľuť mladú holku, čo ho na to upozornila. Inak je covid… Niekto zamaľoval text na búdke. Tak sme premaľovali. Znova zamaľoval. Trikrát nám vytrhli dvierka,“ opísal strasti Tomáš Zajac z OZ Kukorelli s tým, že už je unavený.

„Opäť opravím, čo mám, zas to zničia. Je to monotónne a stále čakám, že sa niekto ozve a povie, že mi s tým pomôže. Dva roky a zatiaľ nikto. Ak máte chuť, teraz je ten čas. Ja som z toho už uťahaný,“ vyzýva susedov.

Výzva ľudí zasiahla, pretože projekt oceňujú. Hneď sa ponúkli, že pomôžu prácou, financiami a prispejú aj novými knižkami. Všetci, ktorí tam nosia knihy, to robia bezplatne.

„Ďakujem úctivo antikvariátu na Koceľovej ulici, že nám pomáha s knižkami. Je to úžasné, celý projekt to drží nad vodou. Je to nezištná pomoc, vzácna symbióza,“ vraví Tomáš Zajac.

Nie kazdu vojnu dokazete vyhrat. Najprv sa mi vyhrazalo asi 200 psychopatov smrtou ak tu budku neodstranime. “Rozkopem...

Posted by Kukorelli on Wednesday, February 17, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM