KAW Rôzne Správy

Karlovešťania si pretierali oči: TAKTO si to DIVIAKY namierili z Dlhých dielov do "Liščáku"

Obyvatelia Karlovej Vsi a Dlhých dielov sú na diviaky zvyknutí. Tento pohľad ich ale aj tak poriadne zaskočil.

Ilustračný obrázok k článku Karlovešťania si pretierali oči: TAKTO si to DIVIAKY namierili z Dlhých dielov do "Liščáku"
Zdroj: facebook.com/Karlovka

Zaujímavý záber sa podaril obyvateľovi spomínanej mestskej časti – Karolovi. Podľa informácií zo sociálnej siete ho „cvakol“ v stredu 10. 11. okolo 21.30 hod. v noci, teda v čase, keď sú ešte ulice relatívne rušné a električky premávajú každú chvíľu.

Diviakov je stále viac

Dostatok potravy a absencia prirodzeného predátora, napríklad vlka spôsobili, že na území Malých Karpát je diviakov výrazne viac, ako je prirodzený stav. V skupinkách sa pohybujú po Starých gruntoch i v Parku SNP v Líščom údolí, kde pred pár týždňami jeden z poľovníkov videl zhruba 40 diviakov, a to vrátane veľkých samcov aj prasníc s malými.

Hoci sa začalo s ich postupným odstrelom, situácia zďaleka nie je vyriešená. „Pri tomto počte je zver nevyspytateľná a nebezpečná, preto buďte pri strete s ňou opatrní. Povolenia na odlov premnožených diviakov vydáva okresný úrad. Mestské lesy majú odlov plánovaný priebežne až do konca tohto roka,“ spresnila ešte v lete karloveská samospráva.

Postupne ich lovia

Lovom je poverená organizácia Mestské lesy v Bratislave. Prebieha priebežne až do konca roka. „Cieľom nie je samotný lov zveri, ale redukcia nadmerného počtu diviakov, ktoré spôsobujú škody najmä majiteľom nehnuteľností a záhrad. Okrem toho sa týmto snažíme zabrániť ich prenikaniu na sídlisko,“ priblížil zástupca riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

V Karlovej Vsi tento rok na jar povolil okresný úrad mimoriadny odlov diviakov na nepoľovných plochách v blízkosti lesa na Púpavovej, Veternicovej, Hlaváčikovej, Starých gruntoch, Kuklovskej a v Líščom údolí.

Pozor, kam dávate smeti

Ak nechcete, aby sa vám diviaky „pásli“ pod panelákom, nevyhadzujte z balkónov žiadne potraviny a nenechávajte zvyšky potravy v okolí odpadových košov. Ak zbadáte diviaky v obývanom území, kontaktujte mestskú políciu na čísle 159.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM