Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Pracovný týždeň sa ponesie v znamení hodov a vinobrania

Sezóna hodovania a zábavy nekončí! Pripravte sa na bláznivé hody v Dúbravke, vinobranie v Pezinku aj obľúbený Street Food Park.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Pracovný týždeň sa ponesie v znamení hodov a vinobrania
6
Galéria
Zdroj: Street Food Park

Európsky týždeň mobility

Bratislava sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa koná každoročne od 16. do 22. septembra. Vodiči sa môžu tešiť na možnosť bezplatného cestovania v MHD a na zľavnenú prímestskú dopravu.

Na jazdu zadarmo v dopravných prostriedkoch MHD bude stačiť preukázanie sa platným vodičským preukazom, ktorý bol vydaný v štátoch EÚ. Na medzimestské linky 801, 901 a na nočné spoje MHD sa zľava vzťahovať nebude a bude platiť štandardná tarifa Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK).

do soboty / Bratislava

Cyklojazda za lepšie Nivy

Každotýždenná cyklojazda za lepšie podmienky pre cyklistov, kvalitu a spojitosť cyklistickej infraštruktúry v okolí autobusovej stanice Nivy. Každý účastník je absolútne rovnocenný, má rovnaké právo rozhodovať o trase a organizácii cyklojazdy v deň svojej účasti. Nikto vopred nevie, kadiaľ sa pôjde. Všetky organizačné detaily si stanovia účastníci bezprostredne pred každou cyklojazdou. Cyklojazda má jasne stanovený a definovaný cieľ: dosiahnuť čo najlepšie podmienky pre cyklistov v okolí autobusovej stanice Mlynské Nivy a v oblasti do vzdialenosti 1,5 km od nej.

Zlaté pravidlo: Ak uvidíš cyklistu, zazvoň, nech sa pridá. Ak začuješ zvoniť cyklistov, nasleduj ich.

streda / 18:00 – 19:00 hod. / Mlynské nivy 31

Nemecký večer na výstave Orly & holubice

Je populárna ilúzia o vyspelejšom Západe a nezrelých mladých demokraciách Východu ešte stále aktuálna? Kto ovplyvňuje koho? Všetci sme súčasťou diskusie, ktorá hľadá odpovede na podobné otázky. Výstavou prevedie Jana Babušiaková z KHB Bratislava v nemeckom jazyku.

Kultúrna výmena býva oslavovaná i zatracovaná. Narážajú tu na seba predstavy o čistote národnej identity s diskusiou o pozitívach a negatívach multikultúrneho miešania. Táto vyhrotená debata je prítomná rovnako v Nemecku, ako aj na Slovensku. Je však populárna ilúzia o vyspelejšom Západe a nezrelých mladých demokraciách Východu ešte stále aktuálna? Kto ovplyvňuje koho? Všetci sme súčasťou diskusie, ktorá hľadá odpovede na podobné otázky.

streda / 18:00 hod. / Kunsthalle Bratislava

Street Food Park

Ani v septembri nevynechajte hostinu na námestí pred Starou tržnicou. Street food, drinks a music bude pre vás a vašich priateľov. Street Food Park je Zero Waste, k dispozícii budú dve recyklačné stanice s brigádnikmi, ktorí vás inštruujú, ako triediť odpad do jednotlivých košov.

streda – sobota / 12:00 – 22:00 hod. / pred Starou tržnicou

Bratislava-inline tréning

Bratislava-inline pripravili pre vás novinku – pravidelné tréningy raz do týždňa! Tréningy sú určené pre všetky výkonnostné kategórie a sú pod vedením inštruktora, ktorý vám rád poradí a pripraví vás na ďalší ročník bratislava-inline! Na tréningu sa dozviete, čo robíte dobre, čo robíte zle, ako sa vyhnúť prekážke, ako zabrzdiť, ale aj ako sa starať o korčule a pribudnú aj zábavné súťaže.

štvrtok / 18:00 hod. / Sad Janka Kráľa – fontána / 5 km jazda

Suťopárty

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť stať sa súčasťou hromadnej ľudskej pracovnej reťaze. Triedenie kopy sute na nádvorí v atmosfére dymu, svetiel, elektroniky a techna. Pre všetkých makačov je pripravený pop-up skrytý bar s drinkami na posilnenie. K dispozícii budú pracovné odevy z najnovšej kolekcie jeseň 2018, ako rukavice, flanelky či overaly.

Na priebeh a synchronizáciu prác dohliada certifikovaný odborník na triedenie nechcených materiálov Juraj Hariš. Do pracovného rytmu zahrá Nada El.

Zámerom festivalu je zvýšiť povedomie o zodpovednom prístupe k odpadu prostredníctvom umenia ako aj vzdelávacieho programu (prednášok, diskusií a workshopov) pre dospelých i deti či hudobnej produkcie. Diskutovať sa bude o triedení odpadu, zelenej architektúre, recyklovanej móde, eko životnom štýle a mnohom inom. Deti si na workshopoch budú môcť vyrobiť Hmyzodom, ušiť ozdobnú kapsičku či zaplátať ponožku a zistiť, čo všetko sa skrýva za vecami našej dennej spotreby, koľko práce, materiálu, ľudí.

Viac info TU.

piatok – sobota / Nová Cvernovka / Račianska 78

Dúbravské hody

Po roku bude v Dúbravke opäť hodový víkend plný zábavy, spevu, tanca, dobrého jedla, pitia a priateľských stretnutí. Bohatý program je zostavený tak, aby si v ňom každý našiel aspoň kúsok pre seba.

Vystúpia Kmeťoband, Adam Ďurica, Tublatanka, Horkýže Slíže, Majself a iní. Zábavu si vychutnáte na dvoch pódiách, pred DK Dúbravka a Žatevnej. Okrem súčasných hviezd a noviniek v programe nevynechá Dúbravka ani tradície. V sobotu sa rozbehne program aj v starej Dúbravke, nebude chýbať ani už obľúbená súťaž vo varení guláša pri kultúrnom dome či očakávaný dúbravský sprievod spolu s veľkým strapcom hrozna.

Sprievod pôjde tento rok od Domu kultúry Dúbravka cez Saratovskú ulicu do starej Dúbravky na Žatevnú. Štart je o 13:00 hod. od kultúrneho domu a ukončí sa na Žatevnej strihaním veľkého hodového strapca. Druhý, tradičný, komornejší sprievod sa chystá v nedeľu o 10:30 hod. a povedie od Žatevnej ulice do Kostola sv. Kozmu a Damiána na slávnostnú omšu.

piatok – nedeľa / začiatok o 16:00 hod. / pred Domom kultúry Dúbravka a na Žatevnej ulici

Vinobranie Pezinok

Vinobranie v Pezinku patrí medzi tradičné oberačkové slávnosti, oslavy zberu hrozna. Súčasťou podujatia je pestrá ponuka gastronomických špecialít s bohatým kultúrnym programom. Tradičné pezinské vinobranie sa bude tento rok konať v dňoch 21. – 23. septembra. Po slávnostnom otvorení sa sprievod presunie od zámku po ulici M. R. Štefánika do Mestskej vínotéky na Radničnom námestí. Počas celého trvania vinobrania sa zabavíte na dvoch tribúnach, na Radničnom námestí a na tribúne pred Zámkom.

Kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / v uliciach centra Pezinka

Kam v Bratislave zadarmo
6
Galéria
Zdroj: Street Food Park
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM