Kultúra

VIDEO + FOTO: Kunsthalle Bratislava otvorila výstavu Orly a holubice

Výstava Orly a holubice netradične vystupuje z galerijných priestorov von a je obohatená o diela umiestnené vo verejnom priestore.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO + FOTO: Kunsthalle Bratislava otvorila výstavu Orly a holubice
9
Galéria
Zdroj: TASR

Kunsthalle Bratislava (KHB) otvorila v piatok 17. augusta rozsiahlu medzinárodnú výstavu s názvom Orly a holubice, ktorá predstavuje výber diel 16 slovenských a nemeckých vizuálnych umelcov a umelkýň.

Orly a holubice

Výstavný projekt vznikol v kooperácii s Goetheho inštitútom v Bratislave pri príležitosti jeho 25. výročia pôsobenia na Slovensku. Výstava bude otvorená do 28. októbra.

Názov výstavy Orly a holubice je inšpirovaný vplyvom týchto operencov na tvorbu národných symbolov. Národná a štátna symbolika vždy vzniká v konkrétnom čase a priestore a jej význam je pohyblivý. Rovnaké symboly môžu byť v rozličných súvislostiach vnímané ako kladné, neutrálne či celkom naopak, ako záporné.

Problematike symbolov sa venujú aj vystavujúci umelci. Časť vystavujúcich vytvorila nové diela priamo na podnet projektu Orly a holubice. Monika a Bohuš Kubinskí siahli po motíve holubice, no v tomto prípade nie je spájaná s proklamovanou slovenskou mierumilovnou povahou, ale s holubníkom ako symbolom chaosu. Do ankety sa diváci môžu zapojiť počas trvania výstavy priamo na mieste.

Kultúrna výmena

Výstava tiež tematizuje kultúrnu výmenu, ktorá býva často oslavovaná i zatracovaná. Vyhrotená debata, v ktorej na seba narážajú predstavy o čistote národnej identity s diskusiou o pozitívach a negatívach multikultúrneho miešania, je rovnako prítomná v Nemecku, ako aj na Slovensku, kde je pomerne nová.

Kultúrna výmena nastoľuje komplikované otázky národnej identity a vlastenectva. Aj súčasné umenie dokáže byť prostriedkom medzikultúrnej komunikácie, nie stretu, ale stretnutia kultúr. Výstava reaguje na tieto témy s humorom, hravou a otvorenou formou. Snahou dvojice kurátorov je pomôcť divákom k otvorenejšiemu vnímaniu tejto problematiky.

Diela vo verejnom priestore

Výstava Orly a holubice netradične vystupuje z galerijných priestorov von a je obohatená o diela umiestnené vo verejnom priestore. Na priečelí domu umenia pozornosť pútajú veľkoformátové tlače slávneho nemeckého umelca Hansa Haackeho, ktoré reflektujú tému národa a jeho problematickej definície.

Dielo bolo vystavené aj na prestížnej prehliadke Documenta 14 (Kassel, Atény) v roku 2017. Priamo pred vstupom do hlavnej budovy KHB je inštalovaný obytný príves, ktorý výtvarník Tomáš Džadoň pretvoril na tradičnú slovenskú drevenicu s dokonalou ilúziou folklórnej izby, do ktorej môžu návštevníci vstúpiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM