Kultúra

Kam v Bratislave zadarmo: Ulice mesta budú rozvoniavať gurmánskymi špecialitami

Prvý letný víkend bude nabitý gurmánskymi akciami. Bude ich toľko, až si nebudete vedieť vybrať! Poteší tiež bohatý kultúrny program po celej Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave zadarmo: Ulice mesta budú rozvoniavať gurmánskymi špecialitami
18
Galéria

Slnovrat na Dunaji

Slnovrat na Dunaji ponúkne už po štvrtýkrát množstvo podujatí a špeciálnych aktivít pre verejnosť. V priebehu celého mesiaca je pripravených až 37 podujatí na brehoch aj priamo na vode zo strany organizácií a komunít, pôsobiacich na rieke a jej ramenách od Bratislavy po Štúrovo.

Lamačský kríglfest

Príďte sa osviežiť a spríjemniť si letný piatkový podvečer voľným výberom chladených pív od malých remeselných pivovarov. Zabavte sa pri príjemnej hudbe v kruhu priateľov.

piatok / 17:00 hod. / Malokarpatské námestie

Petržalská baretka 2019

V piatok na vás čaká na Dostihovej dráhe v Petržalke country koncert, ktorý je súčasťou Dní Petržalky 2019. Účinkujú: Lojzo, Soňa Dašková a Acordis a Duo Irena Budweiserová a Jakub Racek. Moderuje Michal Domonkoš.

piatok / 18:00 hod. / Dostihová dráha Petržalka

Otvorenie paintballového ihriska

Občianske združenie Legio Draconus s pomocou dobrovoľníkov a nadšencov športu vybudovalo v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto jedinečné športové paintballové ihrisko.

Počas dňa otvorenia budú pre deti od 9:30 do 12:00 hod. prebiehať Nerf hry. Súčasťou programu bude predstavenie športovej paintballovej výbavy a počas celého dňa budú organizátori pripravení odpovedať na vaše otázky.

Na ihrisko sa dostanete z Odborárskej ulice.

sobota / 8:45 hod. / Paintball Park Bratislava – Nové Mesto

Stredoveké oslavy založenia Vrakune

Klub vojenskej histórie Teokratos v spolupráci so Skupinou historického šermu SIC pozýva na Stredoveké oslavy založenia Vrakune. Málokto vie, no história tejto prevažne panelovej mestskej časti siaha až do stredoveku, konkrétne do roku 1279, kedy bola založená. Bola majetkom šľachtica Verekenyiho, podľa ktorého dodnes nesie svoj názov.

To, čo tu môžete zažiť uvidíte málokde, desiatky dobových táborov vám priblížia, ako vyzeral život v stredoveku, či už u chudobnejších poddaných, bojovníkov, ale aj u majetných šľachticov.

Súčasťou programu bude rytiersky turnaj, hudobné vystúpenia, možnosť navštíviť stredoveké tábory a nazrieť tak do života našich predkov, porozprávať sa o histórií s kronikárom alebo navštíviť divadielko pre najmenších. Vrcholom celého programu bude rekonštrukcia stredovekej bitky o desiatkach bojujúcich.

sobota / 9:00 hod. / Lesopark Vrakuňa

Otvorenie Kultúrneho leta v Novom Meste 2019

Mestská časť Bratislava-Nové Mesto pozýva na otvorenie Kultúrneho leta 2019 v Novom Meste na Kuchajde. Dopoludnie bude patriť rodinám s deťmi, ktoré si aj tento rok prídu na svoje pri rôznych súťažiach, tvorivých dielňach, na nafukovacích atrakciách, či v bohatej tombole.

V hlavnom programe sa môžu deti tešiť na nezabudnuteľné rozprávkové hity a odznejú aj najznámejšie hity skupiny Elán v podaní kapely Pavúci. Na Kuchajde to roztočí aj legendárna kapela Vidiek, fanúšikov hip-hopovej scény určite poteší mladá speváčka a raperka Sima a jedna z najpopulárnejších slovenských speváčok a aktuálna porotkyňa show The Voice Československo Jana Kirschner. Chýbať nebude ani ohňová šou, tombola a, samozrejme, na záver veľkolepý ohňostroj.

sobota / 10:00 hod. / Kuchajda

Festival chorvátskej kultúry

Nenechajte si ujsť 31. ročník prehliadky chorvátskych piesní a tancov, ochutnávku tradičných chorvátskych jedál a nápojov, ktorú pre vás organizujú Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku v spolupráci s MČ BA-Devínska Nová Ves.

sobota – nedeľa / 16:00 hod. / Hlavné námestie

Korunovačné slávnosti 2019

Korunovačné slávnosti v Bratislave patria medzi najväčšie kultúrne podujatia na Slovensku a zážitkovým spôsobom približujú korunovácie 18 kráľov a kráľovien, ktorí boli korunovaní v Bratislave. 17. ročník korunovačných slávností pripomenie korunováciu Márie Ludoviky (1808), tretej manželky cisára Františka I.

do nedele / Bratislava

Víkend so Slovenskou akadémiou vied

Počas podujatia Víkend so Slovenskou akadémiou vied (SAV) sa v piatok a sobotu predstaví verejnosti viac ako 20 ústavov a vedeckých centier SAV s výsledkami svojej práce v stánkoch na Primaciálnom námestí v Bratislave.

Návštevníci uvidia skutočný meteorit, magnetický vláčik, atrakcie z oblasti botaniky, biológie, elektrotechniky a informatiky, uvidia vzácne archeologické a geologické nálezy. Dozvedia sa zaujímavosti o slovenskom jazyku o sociológii a psychológii a mnoho ďalších zaujímavých výsledkov získaných vedcami zo Slovenskej akadémie vied.

Akciu budú sprevádzať aj prednášky pre verejnosť na pripravenom pódiu.

piatok – sobota / Primaciálne námestie

Gurmán Fest Bratislava 2019

Čo už môže byť krajšie, ako prežiť skvelý deň v nádhernom parkovom prostredí a pri tom ochutnávať skvostné jedlá od tých najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Bratislavského regiónu?

Gurmán fest pre vás aj tento rok pripravil jedinečné menu úžasných zážitkov plných chutí. Čakajú na vás najlepší šéfkuchári, vinári, barmani a farmári, ktorí vám prezradia, čo je nové vo svete gastronómie, aké sú nové trendy v pečení, alebo nové postupy vo varení, aké nové nápoje si namiešať, aby ste boli trendy.

piatok – nedeľa / Park Andreja Hlinku Ružinov

Biskupický Juniáles

Mestská časť Bratislava-Podunajské Biskupice každoročne organizuje podujatie Biskupický juniáles. Čaká vás pestrý program, ktorý poteší každú vekovú kategóriu. V doobedňajšom programe vystúpia deti a žiaci materských a základných škôl, v poobedňajšom programe vás svojim talentom potešia ďalší účinkujúci.

sobota – nedeľa / 10:00 hod. / Podunajské Biskupice, pri pošte

Taliansky trh

V rámci festivalu Dolce Vitaj aj tento rok zavíta do historického centra Bratislavy typický taliansky trh „Mercato italiano“. Vychutnajte si dni v znamení typických talianskych chutí a vôní.

Znamenité jedlá a produkty, ktorých neodmysliteľná vôňa po stáročia charakterizovala talianske námestia, budú v druhej polovici júna dominovať vďaka vyše 20 stánkom na Hviezdoslavovom a Rybnom námestí.

Návštevníci trhu budú mať možnosť ochutnať a kúpiť si kulinárske špeciality pochádzajúce z talianskych regiónov (med, syr, olej, pesto, víno, zeleninu, prosciutto a ďalšie) priamo od talianskych výrobcov a predajcov.

do stredy 26. júna / 10:00 – 22:00 hod. / Hviezdoslavovo námestie

Neviditeľná tržnica

Spoznajte skryté miesta Starej tržnice. Nenechajte si ujsť komentovanú prehliadku Starej tržnice a jej okolia, vrátane Kaplnky sv. Jakuba. Počas prehliadky spoznáte priestory, ktoré bežne nie sú verejnosti prístupné a dozviete sa množstvo zaujímavostí.

Prehliadky sa uskutočnia dve, prvá od 11:00 do 12:15 hod. a druhá od 12:30 do 13:45 hod. Počet osôb na prehliadku je limitovaný na 10, preto odporúčame prihlásiť sa čo najskôr, a to e-mailom na marek@staratrznica.sk, Účasť na prehliadke je zdarma.

sobota / 11:00 hod. / Stará tržnica

Festival maďarskej kultúry

Dni maďarskej kultúry ponúknu rôzne druhy hudby, niekoľko výstav, divadelných predstavení, módnu prehliadku, besedy a iné podujatia.

Festival sa uskutoční od 3. do 27. júna vo viacerých kostoloch, galériách a iných vnútorných i vonkajších priestoroch. Ponúkne rôzne druhy hudby, niekoľko výstav, divadelných predstavení, módnu prehliadku, besedy a iné podujatia. Na Hviezdoslavovom námestí bude trojdňová knižná obývačka – stretnutia s literátmi z krajín V4 spojené s autogramiádou (21. – 23. 6.) a štvordňový gastronomický festival (20. – 23. 6.) s viacerými koncertmi tiež s medzinárodnou účasťou hudobníkov.

Kam v Bratislave zadarmo
18
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM