KAW Rôzne Správy

HRDINKA pri dopravnej nehode v Ružinove: Študentka zachránila život mladej žene

Program prvej pomoci na gymnáziu Gymnázium Ladislava Novomeského žiakom dodáva odvahu pomáhať.

Ilustračný obrázok k článku HRDINKA pri dopravnej nehode v Ružinove: Študentka zachránila život mladej žene
Zdroj: Facebook.com/Juraj Droba

Bratislavský župan Juraj Droba ocenil študentku gymnázia na Tomašikovej ulici Alexandru Máriu Kardošovú, ktorá neváhala ani sekundu a pomohla zachrániť ľudský život. Dievča bolo svedkyňou a zároveň hrdinkou pri dopravnej nehode. Informoval o tom Juraj Droba na sociálnej sieti.

Bez váhania pomohli

„Koncom júla vo večerných hodinách videla, ako do osoby, kráčajúcej cez cestu v Ružinove, narazilo auto. To, čo nasledovalo, nám všetkým vyrazilo dych. Zareagovala ako skúsený záchranár. Nariadila s dievčaťom nehýbať, pretože mohlo mať poranenú miechu. Privolala sanitku. Pozbierala jej osobné veci a doklady a informovala triednu učiteľku a rodičov, neskôr zdravotníkov a políciu. A popritom sa postarala aj o vodiča, ktorý bol v šoku,“ popísal dramatickú situáciu Juraj Droba.

Na miesto nehody tiež dorazili aj bývalí študenti gymnázia Jakub Lukovics a Ondrej Ambruš. Obaja svojím premysleným a odvážnym konaním zachránili ľudský život. „Jeden z nich bol skúsený záchranár a postaral sa na pána o svoju konškoláčku,“ doplnil Droba.

Prvá pomoc na školách

Juraj Droba sa poďakoval aj riaditeľovi župného gymnázia na Tomašikovej. Práve riaditeľ Norbert Kyndl zaviedol na škole program prvej pomoci, ktorí žiakom dodá odvahu pomáhať. „Pri podobných situáciách sa totiž častokrát stane, že sa svedkovia boja pomôcť, aby niečo nepokazili. Znalosť prvej pomoci im dodá odvahu. Apelujem týmto na riaditeľov, ale aj rodičov, aby zaviedli kurzy prvej pomoci na školách. Nikdy neviete, kedy budete záchranu potrebovať vy alebo váš blízky,“ dodal Juraj Droba na záver.

Dievča, ktoré sa pri nehode zranilo sa bude ešte dlho zotavovať, jej stav sa však zlepšuje. A za to patrí vďaka všetkým, ktorí sa pri nehode zachovali duchaprítomne a pomohli.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM