Rôzne Správy

Hirošima STRAŠÍ v Ružinove už roky. Investor tvrdí, že projekt by sa mal konečne POHNÚŤ

Napredovanie projektu víta aj starosta Ružinova Martin Chren, ktorý vyzdvihuje i intenzívnu komunikáciu a spoluprácu s investorom.

Ilustračný obrázok k článku Hirošima STRAŠÍ v Ružinove už roky. Investor tvrdí, že projekt by sa mal konečne POHNÚŤ
14
Galéria
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Investor projektu, ktorý má nahradiť dlhoročný skelet obchodného domu v Ružinove, nazývanom Hirošima, verí, že s jeho búraním by mohol začať v druhej polovici tohto roka. Aktuálne čaká na všetky potrebné povolenia k novej podobe projektu, ktorými je odstránenie skeletu podmienené. Uviedol to riaditeľ MiddleCap Real Estate Slovensko Róbert Michalica.

Čaká sa na vyjadrenie úradov

Aktuálne čaká na všetky potrebné povolenia k novej podobe projektu, ktorými je odstránenie skeletu podmienené. Pre TASR to uviedol riaditeľ MiddleCap Real Estate Slovensko Róbert Michalica.

„Z pohľadu investora sme podali všetky potrebné dokumenty k získaniu povolení a aktuálne čakáme na vyjadrenia úradov. Ak budú dodržané všetky lehoty, s realizáciou projektu by sme mohli začať v prvej polovici roka 2023,“ povedal Michalica.

Názov projektu

Investor by chcel v prvom kvartáli 2022 zverejniť aj výsledky vlaňajšej ankety na pomenovanie nového projektu. „Anketa mala medzi obyvateľmi úspech a niekoľko desiatok z nich nám poslalo názvy aj s príbehmi, ktoré ľuďom toto miesto evokuje,“ poznamenal Michalica s tým, že v súčasnosti súťaž vyhodnocujú. Medzitým sa napríklad podarilo zrekonštruovať dlhodobo rozbitú Obilnú ulicu.

Napredovanie projektu víta aj starosta Ružinova Martin Chren, ktorý vyzdvihuje i intenzívnu komunikáciu a spoluprácu s investorom.

Pripomína zároveň, že spolu s hlavným mestom sa podarilo „vybojovať“ množstvo verejných investícií, napríklad zabezpečiť, aby nová výstavba nenarúšala koncept celého územia či obnovu celého Papánkovho námestia. „Aktuálne dúfam, že je skôr otázkou týždňov, aby sa mohol začať povoľovací proces, aby mohla Hirošima z tváre Ružinova zmiznúť,“ skonštatoval pre TASR Chren.

Obchodný dom

Pôvodný obchodný dom vyrástol v roku 1984. V roku 1995 ho odkúpil Ivan Líška, ktorý ho o tri roky neskôr zrekonštruoval a vznikol obchodný dom Prior. V roku 2005 ho však majiteľ zatvoril, pretože tam chcel vybudovať obrovské nákupné centrum. Pôvodná budova sa mala od základov rekonštruovať, dostavať spredu i zozadu a vedľa nej sa mala postaviť ďalšia, pričom obe mali byť spojené presklenou galériou.

Majiteľ však zakrátko avizoval prvé finančné problémy, údajne spojené s vtedajšou finančnou krízou. Bolo to v roku 2007, keď mali podľa pôvodných plánov nové nákupné centrum otvárať. Po prípravných prácach, ktoré sa skončili s polročným sklzom, ostal stáť len skelet a termíny sa začali meniť.

„Hirošima“ straší už roky

Skelet Ružinovčanov „straší“ dodnes. I napriek tomu, že sa v minulosti objavili informácie a vizualizácie, podľa ktorých pôvodný projekt mení podobu. Investície na výstavbu a revitalizáciu okolia sa odhadovali na asi 200 miliónov eur. V hre mali byť súkromní aj zahraniční investori.

Súčasný majiteľ pozemkov pozostatky obchodného domu najskôr vyčistil, v medzinárodnej súťaži vízií a ideí vybral koncepčného architekta projektu. Pri jeho výbere boli aj zástupcovia mestskej časti a hlavného mesta.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Ružinovská Hirošima
14
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM