Rôzne

Geniálny vynález z Bratislavy: S Kempelenovým šachovým strojom hral Napoleon aj ruská cárovná

V Múzeu dopravy spoznáte hovoriaci šachový stroj, patent parnej turbíny a ďalšie technické vynálezy bratislavského Da Vinciho.

Ilustračný obrázok k článku Geniálny vynález z Bratislavy: S Kempelenovým šachovým strojom hral Napoleon aj ruská cárovná
1
Galéria
Zdroj: TASR

Prvá súborná výstava o významnom bratislavskom rodákovi Kempelenovi potvrdzuje, že okrem vynálezcu bol aj polyhistor, výtvarník a dramatik. Počas návštevy Múzea dopravy sa dozviete, kde a kedy uviedli jeho divadelné hry, v ktorom dome sa narodil, že ovládal osem jazykov a mnoho ďalších zaujímavostí.

Vodovod aj „lietajúci“ most

V Bratislave sa narodilo mnoho nadaných a zručných ľudí. Jedným z tých, ktoré šírili dobré meno nášho mesta aj za hranicami Uhorska, bol technický „čarodejník“ Ján Wolfgang Kempelen. Svojou šikovnosťou, veľkým technickým talentom a tiež znalosťou siedmich jazykov ohromil aj Máriu Teréziu, ruské veľkokniežatá, ba aj cárovnú Katarínu II.

Kempelenov mimoriadny technický talent pomohol dostať vodu na Bratislavský hrad, pretože vymyslel zvláštne čerpadlo, ktoré prepojil s Dunajom. V Schönbrunne postavil vodomet, architektonicky viedol stavbu Budínskeho hradu, pre ktorý navrhol aj vodovod, a stavbu divadla. Žitný ostrov mu vďačil za zavodňovacie zariadenie, ktoré skonštruoval.

Vďaka nemu vznikol v Bratislava aj takzvaný „lietajúci“ most cez Dunaj. Most bol vlastne vynikajúco technicky vyriešenou kompou, ktorá pozostávala z 10 člnov pevne zakotvených na dne rieky. Most sa dal rýchlo rozobrať aj naspäť poskladať.

Geniálny šachový automat

Kempelen sa však najviac preslávil svojím priam čarodejníckym automatom v podobe tureckého hráča šachu. Predstavil sa s ním prvý raz v roku 1789. Svet žasol a nechápal. Skvelý „Turek z Bratislavy“ totiž porazil takmer každého súpera. Hrali s ním také osobnosti, akými boli Napoleon, ruský veľkoknieža Pavol, pruský kráľ Fridrich II. a ruská cárovná Katarína II.

Turecký „hráč“ šachu sedel za uzavretým stolíkom, v ktorom sa skrýval dômyselný strojový mechanizmus. Ten viedol pri ťahu ruku figuríny.

Ak sa vám zdá, že ste takýto hrací automat videli vo výklade v centre Bratislavy, máte pravdu. Je to však iba jeho napodobenina. Originál sa údajne dostal až do americkej Philadelphie, kde v polovici 19. storočia zhorel pri požiari.

Šachový automat priniesol Kempelenovi slávu aj peniaze. Neustrnul však potom na mieste a venoval sa najmä „hovoriacemu“ mechanizmu. Automat, ktorý na divákov „prehovoril“, bol kombináciou mechov a gájd, ktoré fungovali na princípe napodobenia ľudských hlasových orgánov. Vynálezca si sám musel vytvoriť teóriu zvuku, reči, jazyka a jeho fonetickej stránky. Ako sa sám vyjadril, poslanie prístroja vidí najmä v tom, že „uľahčí hluchonemým naučiť sa reč a vyhnúť sa rečovým chybám“. Moderná veda práve spomínaný prístroj označuje za najvýznamnejší Kempelenov vynález.

Zdroj: Patentovat.sk

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM