Rôzne

Svetoznámy vynálezca J. W. Kempelen má v rodnej Bratislave konečne prvú sochu

Čerpadlo na vodu pre Bratislavský hrad, pontónový most cez Dunaj, prístroj pre nevidiacich, umelé končatiny. To je len časť vynálezov, ktoré obdivovalo Uhorsko vďaka nadanému bratislavskému rodákovi.

Ilustračný obrázok k článku Svetoznámy vynálezca J. W. Kempelen má v rodnej Bratislave konečne prvú sochu
4
Galéria
Zdroj: Andrej Lojan

Záhradu Vodárenského múzea Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) zdobí od utorka socha svetoznámeho vynálezcu a technika Johanna Wolfganga Kempelena (1734–1804). Zaslúžilo sa o to občianske združenie (OZ) FABRIKart, ktoré iniciovalo výrobu a osadenie bronzovej sochy v životnej veľkosti.

Pocta géniovi

„Kempelen zabezpečil vodu na Bratislavský hrad, zaslúžil sa o bezpečnosť baní a rôzne technické konštrukcie súvisiace s vodou. Preto sme súhlasili s návrhom združenia a sme radi, že máme vo voľne prístupnej záhrade takúto osobnosť. Chceme takto zvýšiť povedomie o jej zásluhách,“ na slávnostnom odhalení sochy povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Zsolt Lukáč.

Najväčšiu slávu priniesli Kempelenovi dva tajomné mechanizmy – šachový a hovoriaci automat. Vo viedenskom Schönbrunne postavil vodomet, v Bratislave vybudoval pontónový most a na Žitnom ostrove zavlažovacie zariadenie. Projektoval fontány, odvodňovacie systémy, vymyslel písací stroj pre nevidiacich, má zásluhy na rozvoji logopédie. Bol významný priekopník nových myšlienok a konštruktér 18. storočia.

„Kempelen bol bratislavský Leonardo da Vinci. Vymyslel aj dolovanie soli z baní a okrem technických vynálezov bol umelec, polyhistor, lingvista, mysliteľ aj dobrodruh. Bol tiež osobný priateľ a poradca Márie Terézie, čo znamenalo výnimočné postavenie. Slávny konštruktér nemá u nás ani pamätnú tabulu a táto socha je jeho prvá na Slovensku. Je skvelým nástrojom, ako domácim aj zahraničným návštevníkom pripomínať činy vo svete slávneho bratislavského rodáka,“ zdôvodnil predseda OZ Andrej Aleksiev.

Autorom umeleckého diela je akademický sochár Róbert Czingel. Podľa modelu ho odlial technológiou strateného vosku. „Socha má polcentimetrovú bronzovú hrúbku a váži takmer 140 kg,“ prezradil Czingel.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM