KAW Rôzne

FOTO: Poznáte príbeh vianočného stromčeka na Hlavnom námestí?

Symbol bratislavských Vianoc - stromček na Hlavnom námestí, stojí na svojom mieste už dva týždne. V piatok nadíde slávnostná chvíľa a rozžiari sa spolu so stovkami detských očí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Poznáte príbeh vianočného stromčeka na Hlavnom námestí?
10
Galéria

Ak v týchto dňoch prechádzate cez Hlavné námestie, určite vášmu pohľadu neunikne statný stromisko, ktorý sa hrdo týči pri Starej radnici. Zistili sme, aká bola jeho cesta na miesto, kde bude až do 22. decembra držať stráž nad vianočnými trhmi.

Krásavica vysoká 12 metrov

Stromček sa oficiálne rozsvieti a otvorí 24. ročník vianočných trhov v Bratislave symbolicky v piatok 24. novembra. Kým si však užije svojich niekoľko týždňov slávy, stojí na námestí „ako ho Pánboh stvoril.“ Načúvajúc často hlučnej vrave turistov možno ticho spomína na šum svojich ihličnatých susedov v Mestských lesoch.

Stromček, lepšie povedané – zelená krásavica, ktorá tento rok kraľuje námestiu, je pekná a súmerná 35-ročná douglaska tisolistá. Dorástla až do výšky 12 metrov. Ako „miss les“ hodnú toho, aby sa stala symbolom bratislavských vianočných trhov, ju spomedzi ďalších niekoľkých „finalistiek“ vybrali už tradične pracovníci Mestských lesov Bratislava (MLB).

„Spomedzi ostatných sa musí nájsť taký stom, ktorý má vhodnú výšku, šírku, ale aj obvod kmeňa,“ vysvetľujú MLB svoj výber a dodávajú, že „po minulé roky sa podarilo nájsť stromy na základe podnetov od občanov Bratislavy“. Na konci roka 2016 napríklad skrášľoval Hlavné námestie ihličnan, ktorý mestu darovala rodina Macková z mestskej časti Bratislava – Karlova Ves. Bol to statný smrek s výškou približne 17 metrov, vážil 2 tony a mal 30 rokov.

Ak chcete vidieť tohtoročnú ihličnatú krásavicu z Hlavného námestia v plnej paráde a v rozžiarenej „róbe,“ príďte sa pozrieť na otvorenie Vianočných trhov v piatok 24. novembra o 17:00 hod., kedy sa stromček slávnostne rozsvieti.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM