KAW Správy Samospráva

FOTO: Na petržalskej strane Dunaja vzniká pláž. Čo ponúkne návštevníkom?

Magistrát do poslednej chvíle nevedel, či sa vôbec niečo na brehu Dunaja bude diať. Situácia v súvislosti so šírením Covid-19 totiž verejným podujatiam nepriala.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na petržalskej strane Dunaja vzniká pláž. Čo ponúkne návštevníkom?
7
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Už dávnejšie je známe, že Magio pláž tento rok Tyršovo nábrežie neoživí. Mesto však za ňu ponúklo náhradu.

Bez súťaže

Tesne pod Starým mostom v týchto dňoch pribúdajú haldy piesku a črtajú sa už aj konštrukcie stánkov. Ešte predtým stroje dorovna upravili povrch bývalého divokého parkoviska.

Magistrát do poslednej chvíle nevedel, či sa vôbec niečo na brehu Dunaja bude diať. Situácia v súvislosti so šírením Covid-19 totiž verejným podujatiam nepriala a tak súťaž na prenájom plochy ani nebola vyhlásená. „Mesto v neistých podmienkach nezvažovalo pre verejné podujatia či stravovacie zariadenia vyhlasovať súťaž na prenájom plochy. Magistrát obdržal jedinú žiadosť o súhlas so zaujatím verejného priestranstva za účelom vybudovania mestskej pláže na ploche na Tyršovom nábreží od Institute of Promotion,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Žiadosť o prenájom plochy následne posúdili jednotlivé odborné oddelenia magistrátu. „Mesto doposiaľ nebolo akýmkoľvek iným spôsobom kontaktované inou spoločnosťou alebo organizáciou so zámerom realizovať pláž na Tyršovom nábreží. Mesto ako majiteľ a správca dotknutých pozemkov prijíma a spracováva žiadosti na súhlas so zaujatím verejného priestranstva v takom poradí, v akom prichádzajú,“ doplnila Rajčanová.

Šport aj zábava

Ako sme sa dozvedeli od spoločnosti, ktorá pláž pri Starom moste buduje, obyvatelia a návštevníci Bratislavy sa môžu tešiť na relaxačnú a športovú zónu aj priestor určený pre deti. Nebudú chýbať stánky s občerstvením, ktoré padne vhod pri sledovaní pestrých kultúrnych podujatí pre všetky vekové kategórie.

Snažili sme sa zistiť podrobnosti o ponuke a programe na pláži, no Institute of Promotion je zatiaľ skúpa na informácie. Viac prezradia až na budúci týždeň.

„Program sa tvorí za pochodu a prispôsobuje sa postupnému uvoľňovaniu opatrení, ktoré sú v platnosti kvôli koronavírusu,“ povedal Bratislava24.sk Michal Svarinský zo spoločnosti Institute of Promotion.

Pláž bude verejnosti prístupná od piatka 19. júna.

Mesto vysvetlilo, že tzv. „zaujatie“ verejného priestranstva sa týka užívania plochy po dobu, ktorá nepresahuje jeden rok. Forma súhlasu so využitím verejného priestranstva je v súčasnej neistej epidemiologickej situácii pre mesto vhodná aj z dôvodu, že v prípade zavedenia prísnejších protiepidemio­logických opatrení je možné „zaujatie verejného priestranstva“ zrušiť, čo pri nájomnej zmluve môže byť menej flexibilné.

Daň podľa počtu dní

„Na subjekt sa pri užívaní verejného priestranstva za účelom komerčných plôch podľa jednotlivých typov využitia vzťahuje daň za užívanie verejného priestranstva. Daňový výmer sa určuje po ukončení zaujatia verejného priestranstva, pretože bude záležať od počtu dní zaujatia. Slovak Telekom si v minulosti prenajímal plochu v rozdielnej veľkosti a v období od apríla do októbra (samotná realizácia podujatia jún-september), zmluva bola uzatvorená na tri roky, pričom každoročne sa dodatkom upresňovalo obdobie. Institute of Promotion má záujem o zabratie inej plochy a v rozdielnej výmere,“ upresnila Rajčanová.

Spoločnosť Institute of Promotion využije na výstavbu pláže neupravenú plochu pri nábreží, na ktorej parkovali autá. Prípravné práce odštartovali 1. júna. „Predpokladaná doba užívania plochy je do 14.10. 2020, preto je možné predpokladať, že celková suma za zabratie územia bude nižšia. Celková suma závisí aj od účelu využívania jednotlivých častí plochy (viď. Všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy č. 15/2012 o dani za užívanie verejného priestranstva). Mesto podujatie podporuje vo forme záštity primátora,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM