KAW Správy Samospráva

Nevídaná služba: Labute zo Štrkovca budú mať svojho strážnika

Malé labute okamžite vzbudili pozornosť a medzi stovkami návštevníkov jazera sa našli aj takí, ktorí ich kŕmili chlebom alebo do nich hádzali kamene.

Ilustračný obrázok k článku Nevídaná služba: Labute zo Štrkovca budú mať svojho strážnika
4
Galéria
Zdroj: Martin Chren FB

Jar je v rozpuku a mláďatá sa liahnu jedna radosť. Malé labuťky sa v sprievode svojich rodičov plavia po Malom i Veľkom Draždiaku, Chorvátskom ramene, nájdete ich aj na mnohých jazerách v obciach pri Bratislave.

Strážnik pri Štrkoveckom jazere

V Ružinove však tieto elegantne vyzerajúce vtáky pozornosť pútajú viac ako inde. Bude to určite tým, že na tomto jazere labute nie sú „zabývané“ a že sa tam minulý rok diali smutné udalosti, keď postupne uhynula takmer celá labutia rodinka. Najprv mama labuť s jedným mladým, potom ďalšie mláďatá. Prežil iba samec, ktorý si v súčasnosti našiel novú partnerku a splodil s ňou štyri utešené ratolesti.

Malé ružinovské labute okamžite vzbudili pozornosť a so stovkami návštevníkov jazera prišli aj takí, ktorí ich kŕmili chlebom. Našli sa aj ľudia, ktorí do nich hádzali kamene.

Starosta Ružinova Martin Chren sa preto rozhodol dať takýmto veciam ráznu stopku. Už tento týždeň hliadkuje okolo jazera strážnik mestskej časti, ktorý dohliada na poriadok. Aby stihol rýchlo obehnúť spomínanú lokalitu, dostal aj elektrickú kolobežku.

„Za posledný týždeň, odkedy sa vyliahli štyri malé labúťatá, ste nás ľudia zahrnuli desiatkami podnetov o nepochopiteľnom správaní niektorých jednotlivcov. Od desiatok ľudí, ktorí chodia kačky a labute kŕmiť pečivom – hoci dnes už každý vie, že ich tým zabíjajú – cez útoky psov, ktoré majú na brehoch jazera vstup zakázaný, až po nepochopiteľné úmyselné hádzanie kameňov po čerstvo vyliahnutých mláďatách. Nechceme pripustiť, aby sa vlaňajší scenár zopakoval,“ vysvetľuje starosta na sociálnej sieti rozhodnutie mestskej časti.

Strážnik každého porušovateľa pravidiel slušne upozorní, a ak ho neposlúchne, okamžite privolá mestskú políciu, ktorá od nespratníka „skasíruje“ pokutu. V okolí jazera pribudnú aj nové tabuľky týkajúce sa zákazu kŕmenia či zákazu pohybu psov po brehoch jazera.

Zbytočný luxus?

Väčšina Ružinovčanov s počinom starostu súhlasí. Nájdu sa však aj hlasy, ktorý hovoria o funkcii strážnika pri jazere ako o zbytočnom luxuse v nepriaznivých ekonomických časoch.

Vlastivedný sprievodca, popularizátor štvrte Pomoriny a neúspešný kandidát na poslanca za Trnávku a za Ružinov Ivor Švihran si myslí, že zriadiť funkciu plateného strážcu labutí v čase, keď samosprávy otáčajú každú mincu, a konkrétne Ružinov si berie napriek zvýšeným daniam, historický úver 15 miliónov eur, je nesystémový a nezodpovedný krok.

„V Ružinove sú novou výstavbou a nedostatočnými opatreniami na sklenených fasádach ohrozené prakticky všetky druhy vtákov. Nová výstavba pri letisku, či na Pálenisku, vyháňa zver z jej prirodzeného prostredia a zatiaľ sa neobjavil žiaden návrh na ich ochranu,“ uvádza Švihran na sociálnej sieti a dodáva, že labute máme radi preto, že sú krásne, nepatria však k ohrozeným druhom akým je napríklad drop veľký, ktorého vzácnu hniezdiacu populáciu rušili ľudia na Sysľovských poliach.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM