Rôzne

Letná pláž na nábreží končí

Sad Janka Kráľa a Tyršovo nábrežie čaká zmena.

Ilustračný obrázok k článku Letná pláž na nábreží končí
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zelený priestor prakticky v centre mesta je pre Bratislavu podľa magistrátu mimoriadne významná plocha, ktorá si však vyžaduje zvýšenú pozornosť.

Komplexná obnova

Alarmujúci stav drevín už začína byť nebezpečný pre outdoorové aktivity a magistrát sa preto pustil do prípravy projektu jeho revitalizácie. „V rámci obnovy tohto priestoru sa mesto pozerá na celú plochu komplexne spolu s Tyršovým nábrežím, aby tu do budúcna vznikol ucelený priestor určený na rekreáciu v prírodnom parkovom prostredí, športové aktivity aj kultúrno-spoločenské podujatia,“ infomoval hovorca mesta Peter Bubla.

Celková revitalizácia má okrem zelene pozostávať aj z obnovy mobiliáru parku, ktorý je vo veľmi zlom stave. Pokračovať sa bude aj rekonštrukciou chodníkov, osvetlenia, prvkov zverokruhu a fontány v parku. V krátkom čase sa musí riešiť aj bezpečnosť, pretože mnoho drevín je vážne poškodených a ich odumierajúce alebo odumreté časti môžu ohroziť ľudí.

Pláž končí

„Plánovanú obnovu tohto priestoru sme komunikovali aj so spoločnosťou Slovak Telekom, s ktorou každoročne mesto spolupracuje na projekte Magio pláže. Dlho sme diskutovali o budúcej podobe pláže, usilovali sa nájsť možné spoločné riešenie aj s možnosťou, že by pláž zostala ešte tento rok na pôvodnom mieste aj v pôvodnom rozsahu. Po starostlivom zvážení všetkých okolností sa Slovak Telekom rozhodol projekt Magio pláže už neorganizovať,“po­vedal Bubla.

Tento projekt za roky existencie naplnil svoj účel a na nábrežie putovalo počas nejedného leta množstvo Bratislavčanov aj návštevníkov nášho hlavného mesta. Spoločnosť má záujem s mestom spolupracovať aj na iných zaujímavých projektoch. Investovať plánuje do projektov zveľaďovania Bratislavy v rámci projektu CSR4Cities, adopcie zelene a projektov revitalizácie i kultivácie verejných priestranstiev.

Sad Janka Kráľa
4
Galéria

Nábrežie nebude prázdne

„Tyršovo nábrežie by sme však nechceli počas leta nechať prázdne. Mesto už má rozpracovaný koncept a začalo rokovania, aby Bratislavčania, Bratislavčanky aj návštevníci nášho mesta mohli aj naďalej plnohodnotne tráviť svoj voľný čas na tomto dunajskom nábreží. Veríme, že konkrétny zámer budeme môcť predstaviť verejnosti čoskoro,“ doplnil Bubla.

Mesto a mestská časť Petržalka sa v minulosti nevedeli dohodnúť napríklad na tom, kto by mal vypracovať inventarizáciu a dendrologický posudok na zeleň v parku, ktorý je podkladom pre plán výsadby drevín. Posledný dendrologický posudok je z roku 2005.

Sad Janka Kráľa preto prechádza opäť do správy hlavného mesta.

Historický park

Sad Janka Kráľa vznikol v rokoch 1774 – 1776 za panovania Márie Terézie na ploche lužného lesa. Postupnými úpravami a tiež reguláciou hlavného toku Dunaja získa dnešnú podobu. Poslednou veľkou úpravou prešiel v 70. rokoch 20. storočia. V roku 2006 pri výraznej revitalizácii bolo odstránených viac ako 200 chorých drevín, ktoré nahradili novými. Pribudli aj druhy, ktoré neboli dovtedy zastúpené.

Samospráva uvádza, že v súčasnosti v parku rastie takmer 60 druhov drevín vrátane viacerých exotických. Za najväčšie unikáty sú považované približne 200-ročné platany javorolisté s rozmermi obvodov kmeňa viac ako 500 či 600 centimetrov.

Sad Janka Kráľa by si zaslúžil veľkú revitalizáciu
20
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM