KAW Správy Samospráva

FOTO: Letné osvieženie v centre Petržalky láka najmä deti

Mestská časť chce obnoviť priestor nielen samotného námestia, ale aj brehu Chorvátskeho ramena, cesty pretínajúcej toto územie a verejných priestranstiev, ktoré susedia s obchodmi a panelákmi.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Letné osvieženie v centre Petržalky láka najmä deti
6
Galéria
Zdroj: MIB

Hoci sú horúce letné dni pomaly na odchode, v srdci Petržalky postavili drevené plató. Ide o terasu so zabudovaným hmlovým systémom, kde sa vyšantia najmä deti.

Osvieženie v srdci sídliska

Drevené plató zatraktívni priestor Námestia republiky, ktoré má v budúcnosti zmeniť svoju podobu. Mestská časť chce obnoviť priestor nielen samotného námestia, ale aj brehu Chorvátskeho ramena, cesty pretínajúcej toto územie a verejných priestranstiev, ktoré susedia s obchodmi a panelákmi.

V priestore námestia vznikne aj voľné verejné sedenie Sadni si! a tiež priestor pre kultúrne a spoločenské podujatia.

„Terasa môže slúžiť ako zastávka na vydýchnutie a osvieženie, pre deti je to interaktívny herný prvok, rovnako sa tu môžu diať menšie podujatia. Vďaka hmlovej fontáne pribudla zvlhčujúca a ochladzovacia funkcia,“ informuje o novom prvku na námestí Metropolitný inštitút Bratislavy na sociálnej sieti.

Námestie Republiky je podľa pripravovaného dokumentu Atlas hodnotenia dopadov zmeny klímy na území hlavného mesta SR Bratislavy, najmä v jeho južnej polovici, tepelným ostrovom. V blízkosti sa nachádzajú nákupné a administratívne budovy, bytové domy a spevnené plochy ako parkoviská a cestná infraštruktúra, ktoré najmä počas leta teplo pohlcujú a následne „sálajú“.

Málokto vie, že podľa pôvodných plánov mal byť v priestore dnešného námestia umiestnený veľký obchodný dom Prior s parkoviskom. S jeho vybudovaním sa zrejme počítalo až po dostavaní centrálnej osi s rýchlodráhou, ktorú sa uskutočniť už nepodarilo.

Aktuálne Mestská časť Petržalka zisťuje v participatívnom procese u obyvateľov potreby tohto centrálneho verejného priestoru a bude nasledovať architektonická súťaž, z ktorej vzíde nová podoba námestia. „Aj preto je objekt drevenej terasy nastavený ako mobilný a dočasný, aby sa po skončení teplých mesiacov terasa dala demontovať. Podľa toho, aký bude mať úspech sa v novej sezóne vráti na to isté miesto, prípadne na iné miesto v meste,“ vysvetľuje MIB.

Drevené plató na Námestí Republiky
6
Galéria
Zdroj: MIB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM