KAW Správy Samospráva

Zanedbané námestie čaká premena. Ako by ste vylepšili veľkorysý priestor vy?

Prvým krokom k zmene námestia je zozbieranie názorov od Petržalčanov. Mestská časť sa pýta, čo by na Námestí republiky chceli mať.

Ilustračný obrázok k článku Zanedbané námestie čaká premena. Ako by ste vylepšili veľkorysý priestor vy?
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Petržalské Námestie republiky je veľkorysý priestor priamo v srdci mestskej časti. Bývalý sad, v ktorom pred vznikom sídiska rástli marhuľové stromy, sa pred pár rokmi zmenil na plochu, kde sa Petržalčania stretávajú na vianočných trhoch či letných Marhuľových slávnostiach. Inak, ak nerátame ruch v skateparku a zgrupujúcich sa bezdomovcov, je námestie takmer bez života. To by sa však malo v dohľadnej dobe zmeniť.

Nový život na námestí

Mestská časť si uvedomuje veľký potenciál priestoru a má v pláne námestie zrevitalizovať a vdýchnuť mu tak nový život. Ráta tam aj s organizovaním ďalších spoločenských a kultúrnych podujatí.

Zámerom MČ Petržalka je obnoviť priestor nielen samotného námestia, ale aj brehu Chorvátskeho ramena, cesty pretínajúcej toto územie a verejných priestranstiev, ktoré susedia s obchodmi a panelákmi.

Pre budúce využitie námestia, a teda aj pre prípadnú architektonickú súťaž, zatiaľ však chýba presnejšie zadanie. „K dispozícii sú čiastkové predstavy o jeho využití zo strany odborníkov či politických predstaviteľov. Tie vychádzajú z procesu zapájania verejnosti do diskusie o budúcej podobe centrálnej petržalskej osi a zo štúdie kolektívu prof. B. Kováča (víťaz architektonickej súťaže Riešenie centrálnej rozvojovej osi Petržalky z prelomu rokov 2013/2014),“ uvádza Petržalka na stránke mestskej časti.

Existujú tiež projektové zámery pre blízke okolie – nosný systém MHD Petržalská radiála a príprava priečnych napojení cez centrálnu os. „Doteraz však nebol k dispozícii detailnejší popis súčasnej situácie ani prognóza budúceho stavu tohto konkrétneho priestoru,“ informuje MČ Petržalka.

Čo by ste chceli mať na Námestí republiky?

Prvým krokom k zmene priestoru námestia je zozbieranie názorov od Petržalčanov. Mestská časť sa pýta, čo by na Námestí republiky chceli mať.

Ak teda máte aj vy konkrétnu predstavu o tomto priestore, vyplňte do 13. apríla dotazník, ktorý nájdete TU.

Vaše predstavy sa môžu týkať výsadby zelene, kultúry alebo aj športového vyžitia na námestí. Cieľom zozbierania názorov ľudí je vytvorenie ideového zadania, na základe ktorého bude môcť vzniknúť presné zadanie pre verejnú architektonic­kú súťaž.

Zdroj: YouTube.com
Sakury v Petržalke
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM