Rôzne Správy

FOTO: Bratislavský hrad je slávnostne nasvietený. Akú udalosť pripomína?

Nevšednými farbami Bratislavského hradu sa môžete pokochať až do dnešnej polnoci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bratislavský hrad je slávnostne nasvietený. Akú udalosť pripomína?
4
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Tridsiate výročie založenia Vyšehradskej skupiny (V4) si Slovensko pripomína nasvietením Bratislavského hradu, a to na motívy založenia tohto zoskupenia. Bratislavský hrad bude nasvietený až do polnoci (15. 2.). Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

Spolupráca štyroch krajín

Vytvorenie Vyšehradskej skupiny bolo podmienené snahou podporiť demokratickú transformáciu a úspešnú integráciu jej členov do európskych a euroatlantických štruktúr, ako aj úsilím pomôcť pri ekonomickom prechode z plánovaného hospodárstva na trhovú ekonomiku.

Deklaráciu o úzkej spolupráci pôvodne troch krajín podpísali ČSFR, Poľsko a Maďarsko 15. februára 1991. Po rozdelení ČSFR a vzniku Slovenskej republiky v roku 1993 sa zoskupenie V3 zmenilo na V4.

Počas prvých rokov svojej existencie sa Vyšehradská skupina etablovala ako symbol regionálnej spolupráce. Významnú úlohu zohrala spolupráca v rámci V4 pri prekonávaní zahraničnopoli­tickej izolácie Slovenska, spôsobenej vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý bol kritizovaný za nedemokratický štýl vládnutia.

V4 spolupracuje v rámci širokého spektra oblastí, ako je bezpečnosť, cezhraničná spolupráca, migračná kríza a v súčasnosti najmä v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Popri intenzívnej spolupráci Vyšehradskej štvorky sa súbežne rozvíjajú úzke kontakty tiež s inými partnermi vo formáte V4 + alebo v rámci Slavkovského formátu. Objavujú sa však aj polemiky o opodstatnenosti tohto neformálneho zoskupenia štyroch stredoeurópskych štátov.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM