Správy Samospráva

Vzácne miesto pod dohľadom: Na Sandbergu by mali na návštevníkov striehnuť kamery

Porušovanie pravidiel a ničenie chránenej flóry a fauny je, žiaľ, v lokalite častým javom.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne miesto pod dohľadom: Na Sandbergu by mali na návštevníkov striehnuť kamery
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Devínska Nová Ves pokračuje v prípravách osadenia kamerového systému dohliadajúceho na významnú paleontologickú lokalitu Sandberg. Pôvodne mestská časť uvažovala nad vlaňajšou jeseňou, termín však nakoniec oddialila pandemická situácia i nedostatok tovaru, čím sa predĺžilo aj samotné verejné obstarávanie. Uviedla to Jana Martanovičová z mediálneho oddelenia miestneho úradu.

„Na realizácii intenzívne pracujeme,“ ubezpečila Martanovičová. Koncom minulého roka sa uskutočnilo verejné obstarávanie na 8-megapixelovú panoramatickú kameru s dosahom 400 metrov a 44-násobným optickým zoomom. Na panoramatickej hlavici by mala mať napríklad uhol záberu 180 stupňov. „Momentálne vybavujeme ešte potrebné povolenia a konektivitu potrebnú pre integráciu do systému Dohľadového centra,“ doplnila Martanovičová.

Nespratní návštevníci

Pre časté porušovanie pravidiel pohybu návštevníkov v lokalite Sandberg sa mestská časť vlani rozhodla nielen pre osadenie kamery, ale aj zintenzívnenie osvety v oblasti ochrany vzácnej lokality, ktorá je domovom viacerých vzácnych a zákonom chránených živočíchov a rastlín. V minulosti sa totiž ochranári i samosprávy stretávali s častým porušovaním pravidiel pohybu návštevníkov, ale aj ničením tamojšej chránenej flóry a fauny.

Pokuty

Štátna ochrana prírody SR už vlani avizovala posilnenie stráže prírody v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla, ktorej súčasťou je aj Sandberg (Pieskovec). Na území so štvrtým stupňom ochrany totiž zaznamenávala zvýšený počet priestupkov a porušení zákona o ochrane prírody. Pri riešení porušení zákona môže stráž v závislosti od závažnosti zisteného priestupku udeliť blokovú pokutu do výšky 300 eur.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM