KAW Kultúra

Počas Festivalu slobody postavia na hraniciach opäť železnú oponu

Šiesty ročník festivalu prinesie skvelé filmy, drôtený plot na Cyklomoste slobody, výstavy, koncert ale aj diskusie a ocenenia.

Ilustračný obrázok k článku Počas Festivalu slobody postavia na hraniciach opäť železnú oponu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ostnaté drôty, ľudia zastrelení na hraniciach pri pokuse o útek z totality, tisícky väzňov, ktorí zomierali v koncentračných táboroch, nesloboda a totalita – na nič z toho nemôžeme zabúdať.

„Ten, kto nepozná svoju minulosť, je schopný ju zopakovať,“ hovorí predseda Ústavu pamäte národa Ondrej Krajňák. Práve Ústav pamäte národa chce prostredníctvom Festivalu slobody už po šiesty raz priblížiť a šíriť myšlienky demokracie najmä medzi mladých ľudí, ktorí na vlastnej koži nezažili ako „chutí“ nesloboda.

Festival, ktorý sa koná v dňoch 8. až 20. novembra 2016, sa už tradične organizuje pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a 27. výročia udalostí 17. novembra 1989. Je zmesou mnohých žánrov. Prinesie viacero zaujímavých filmov, výstav, diskusií, divadelných predstavení či oceňovanie osobností, ktoré sa podieľali na boji proti totalite.

Drôtená stena na Cyklomoste slobody

Hovorí sa, že človek si uvedomí cenu slobody až vtedy, keď o ňu príde. Práve túto myšlienku chcú organizátori v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom podčiarknuť vybudovaním drôtenej prekážky na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi.

Prekážka by mala ľuďom pripomenúť, že kedysi žili v neslobode a každý pokus o útek sa tvrdo trestal. Veľmi často aj stratou života.

Súčasťou podujatia s názvom Víkend zatvorených hraníc bude od 18. až 20. novembra aj improvizovaná železná opona. V piatok 18. novembra cyklomost uzavrú a o dva dni – v nedeľu hraničná prekážka s ostnatým drôtom padne.

„Veľmi sme zvažovali, že most naozaj uzavrieme, našťastie, dnes platia zákony znemožňujúce most uzavrieť, lebo je to oficiálny hraničný priechod. Zátarasami len sťažíme priechod, ten, kto tam príde na bicykli alebo peši, bude musieť prejsť pomedzi ploty, tak ako to bolo za komunizmu,“ povedal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je partnerom festivalu.

Cyklomost slobody
17
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Filmová prehliadka neslobody

Filmová prehliadka v rámci Festivalu slobody ponúkne v dňoch 8. – 10. novembra 2016 v Kine Lumière množstvo hraných a dokumentárnych filmov s tematikou obdobia neslobody na Slovensku i v zahraničí. Dopoludňajší blok prehliadky je vyhradený pre základné a stredné školy. Po skončení vybraných popoludňajších projekcií sa uskutočnia diskusie.

Uvádzacím filmom na slávnostnom otvorení festivalu 8. novembra 2016 je snímka Učiteľka. Hlavnú postavu z obdobia komunistickej normalizácie vynikajúco stvárnila Zuzana Mauréry. Ako pedagóg vo filme manipuluje okolie prostredníctvom svojich žiakov.

Ťažké časy na javisku

Festival spestria aj tri výnimočné divadelné hry. Monodrámu o skutočnom príbehu boxerskej hviezdy Johanna Trollmana predvedie Buranteatr Brno 11. novembra 2016 v Divadle Malá scéna STU.

Študenti a absolventi Právnickej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe predvedú 12. novembra Rekonštrukciu politického monsterprocesu z 50. rokov 20. storočia.

Bulharský autor Stefan Canev predstaví v Divadle Malá scéna STU svoju divadelnú inscenáciu zloženú z dvoch jednoaktoviek, ktorej ústrednou témou je umelec a jeho svedomie. Predstavenie si môžete pozrieť 17. novembra.

Stretnutia s ľuďmi, ktorí zažili revolučné dni 89

Študentský pochod zo 16. novembra 1989 si pripomenú zástupcovia Ústavu pamäti národa, Univerzity Komenského a študentov 11. novembra pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. Študenti budú môcť diskutovať s priamymi účastníkmi pochodu.

Ocenia tých, čo sa nebáli

Ústav pamäte národa nezabudol ani na ľudí, ktorí sa nebáli a v časoch krutej totality povedali a napísali, čo si myslia a konali podľa svojich zásad. Oceňovanie účastníkov protinacistického a protikomunistického a udeľovanie Cien Ústavu pamäti národa sa uskutoční 13. novembra 2016.

Počas slávnostného programu v Moyzesovej sieni v Bratislave predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák udelí ceny Ústavu pamäti národa a tiež pamätné medaile či ďakovné listy. Nad udeľovaním cien prevzal záštitu rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta.

Ministri spravodlivosti krajín EÚ položili vence k pamätníku Brána slobody
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM