Kultúra

Festival Dni starej hudby 2018 ponúkne osem koncertov v piatich bratislavských sálach

Tohtoročnou témou festivalu je hudobná kytica. Tá predstavuje miešanie a pestrosť hudobných štýlov, najmä talianskeho, francúzskeho a nemeckého, ktoré spolu vytvárajú hudobné kytice.

Ilustračný obrázok k článku Festival Dni starej hudby 2018 ponúkne osem koncertov v piatich bratislavských sálach
Zdroj: Musica Aeterna - Bratislava

Osem koncertov v piatich bratislavských sálach – Mirbachov palác, Zrkadlová sieň, Malá sála Slovenskej filharmónie, Koncertná sieň Klarisky a Dvorana HTF VŠMU, ponúkne 23. ročník medzinárodného festivalu Dni starej hudby. Organizátorom festivalu je od tohto roku Hudobné centrum v spolupráci s Centrom starej hudby.

Hudobná kytica

Tohtoročnou témou festivalu je Florilegium hudobných štýlov. Dramaturgickým akcentom Florilegium musicum, v preklade hudobná kytica, tá predstavuje miešanie a pestrosť hudobných štýlov, najmä talianskeho, francúzskeho a nemeckého, ktoré spolu vytvárajú hudobné kytice.

Taliansku hudbu 17. storočia predstaví v súčasnosti jeden z najvýznamnejších talianskych súborov starej hudby La Venexiana 10. júna v Klariskách, francúzsku barokovú hudbu renomovaný súbor Les Folies Françoises 3. júna rovnako v Klariskách. Zážitkom bude hosťovanie anglického súboru The Rose Consors of Viols, ktorý uvedie najslávnejšie skladby, určené pre súbor starých viol, ktoré na Slovensku prakticky nie je možné počuť.

Koncert pre hoboj

Nebudú chýbať domáce súbory pre starú hudbu Musica aeterna a Solamente naturali. Musica aeterna v spolupráci so Štetínskym vokálnym projektom predstavia v Klariskách 6. júna neznámu poľskú hudbu 17. storočia. Súbor sa predstaví aj v Slovenskej filharmónii.

Jeden z koncertov cyklu Stará hudba je pravidelne súčasťou festivalu. V bratislavskej Redute zaznejú orchestrálne suity bratislavského rodáka Johanna Sigismunda Kussera. Jedným z vrcholov programu bude Koncert pre hoboj a orchester benátskeho skladateľa Alessandra Marcella, ktorý patrí k najobľúbenejším sólovým koncertom pre tento nástroj.

Tvorba Antona Zimmermanna

Členovia súboru Solamente naturali predstavia tvorbu najvýznamnejšieho bratislavského skladateľa obdobia klasicizmu Antona Zimmermanna a v novodobej premiére diela neznámeho bratislavského autora Wenzela Kalluscha. Zimmermannova tvorba bude na programe huslistky Moniky Tóth a čembalistky Dory Petéry z Maďarska v rámci Nedeľného matiné v Mirbachovom paláci.

Skladby domáceho Antona Zimmermanna zaradilo do svojho programu aj medzinárodné zoskupenie Schöllnast Consort, ktorého súčasťou sú aj slovenskí hráči na dobové klarinety, Robert a Ronald Šebestovci.

Zabudnuté hudobné nástroje

V programe je aj koncert Forum instrumentorum, na ktorom sa návštevníci oboznámia so zabudnutými hudobnými nástrojmi. Poľský skladateľ a klavirista Slawomir Zubrzycki predstaví violu organistu, nástroj, ktorý sa zachoval na nákresoch Leonarda da Vinciho. Podľa nich vytvoril Zubrzycki svoju verziu nástroja, ktorý spája hru na sláčikovom a klávesovom nástroji.

"23 rokov je potvrdenie, že stále je čo prinášať nášmu publiku, že hnutie starej hudby, ktoré tak mohutne rozkvitlo v 60. a 70. rokoch v Európe, nebola len nejaká chvíľková módna záležitosť, ale že je to hnutie, ktoré má silný fundament. Historicky poučená interpretácia nachádza neustále v priebehu času množstvo interpretov aj širokú poslucháčsku obec, ktorá tento prístup k hudbe víta,“ uviedol Igor Valentovič, riaditeľ Hudobného centra.

"To, že je to 23.ročník, je potvrdením toho, že aj v našich stredoeurópskych a slovenských pomeroch hudba v minulých storočiach bola neuveriteľne živým fenoménom, že tu bola vždy prítomná, hrala sa od chrámov po šľachtické dvory, až po najmenšie meštianske rodiny alebo spoločnosti. Je to hudba, v pozadí ktorej sú stovky a tisícky diel, ktoré sa oplatí dnešnému poslucháčovi počuť a zažiť,“ dodal Valentovič.

Vstupenky na koncerty sú v predaji v sieti Ticketportal, v Slovenskej filharmónii na koncert 29. mája a vždy hodinu pred koncertom v mieste konania koncertov.

Festival Dni starej hudby 2018 sa uskutoční od nedele 27. mája do nedele 10. júna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM