KAW Rôzne Správy

EXOTIKA v Malých Karpatoch: V lese môžete stretnúť aj medvedíka čistotného

Malý "lotor" sa útekom z fariem dostal takmer do celej Európy. Jeho vzácna kožušina kedysi slúžila aj ako platidlo.

Ilustračný obrázok k článku EXOTIKA v Malých Karpatoch: V lese môžete stretnúť aj medvedíka čistotného
Zdroj: TASR/AP

Ťažko uveriť, ale aj v Malých Karpatoch môžete natrafiť na medvedíka čistotného (Procyon lotor). Toto na prvý pohľad exotické zviera videla aj Denisa, ktorá sa so zážitkom podelila na sociálnej sieti. „Je možné, že máme v Malých Karpatoch medvedíka čistotného? Ráno mi prebehol cez cestu nad Dolnými Orešanmi. Mal pásikavý chvost a nie taký hustý ako líška,“ píše Denisa.

Ak máte šťastie, môžete zazrieť medvedíka čistotného aj v našich končinách. Hoci je jeho domovom Amerika, zvykol si na európske podmienky a aklimatizoval sa aj na Slovensku.

Vzácna kožušina

Vyskytuje sa zväčša vo vyšších oblastiach, ale je možné ho stretnúť aj na západnom Slovensku. Medvedík čistotný má tvarom tela pripomína mačku, pretože má ohnutý chrbát, jeho chodidlá majú dlhé prsty a má typickú čiernu tvárovú masku a hustý, priečne čierno pruhovaný chvost. Toto sú najdôležitejšie znaky, ktorými sa dá odlíšiť od jazveca lesného a psíka medvedíkovitého, z ktorými si ho ľudia často zamieňajú.

Tento privandrovalec je aktívny za šera a v noci. Lezie po stromoch a prespáva v dutinách stromov a skál. Pochutí si na živočíšnej i rastlinnej potrave.

Ak privedie na svet mláďatá, môže ich byť od 2 do 8. V zime odpočíva. Medvedík čistotný má jednu z najhodnotnejších kožušín spomedzi všetkých severoamerických divoko žijúcich zvierat. Preto ho ľudia vo veľkom lovili. Jeho kožušina sa bežne používala aj ako platidlo.

Ušli z fariem

Medvedík čistotný pochádza zo Severnej Ameriky. Do Európy bol dovezený začiatkom 20. storočia ako kožušinové zviera. V roku 1934 boli 2 páry vypustené v Nemecku. Po roku 1945 sa v Európe rozšíril farmový chov.

Z fariem sa podarilo ujsť desiatkam medvedíkov čistotných a tým sa ich počet vo voľnej prírode poriadne rozrástol.

Ako píše Magazinlovuzdar, v Českej republike stúpol počet úlovkov medvedíka čistotného za posledných dvadsať poľovníckych sezón od roku 1999, kedy sa ulovilo 89 medvedíkov, až 25 násobne. „V poľovníckej sezóne 2018/2019 to bolo 2 291 jedincov. Z pomedzi inváznych druhov, ktoré v Česku žijú, sa rozšíril na celé územie. Dostal sa tam zo susedného Nemecka,“ uvádza magazín.

Medvedík čistotný je invázny druh, z chovov prenikol do voľnej prírody a ohrozuje pôvodné druhy.

„Štúdie uverejnené v posledných rokoch poukazujú na ich negatívny vplyv na populácie rôznych druhov vtákov ako sú škorce, bociany čierne, sovy, orly a iné dravé vtáky. Predátorské správanie medvedíka čistotného v kolóniách volaviek popolavých a kormoránov stojí za tým, že tieto vtáky kolóniu opúšťajú,“ informuje magazín Lovu zdar.

Medvedík na Slovensku

Na území Slovenska ho prvý raz ulovili v roku 1962 pri obci Nesluša, neskôr z tiež v oblasti Levoče, Spišskej Novej Vsi, Dolného Smokovca, Levíc a Nitry. V zahraničí jeho počty vo voľnej prírode zväčša redukujú chytaním do pascí.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM